Novi kvadrati na staroj adresi

Velika potražnja za lokacijama menja želje vlasnika koji sve češće traže novac u visini vrednosti stana u novoizgrađenom objektu.

Nedavno je u Beogradu održan seminar za sve koji se bave (privatnim) investiranjem u stanogradnju. Reč je o dvodnevnom skupu koji je organizovan u Centru za edukaciju i stručno obrazovanje Privredne komore Srbije pod nazivom „Šta investitori treba da znaju prilikom izgradnje objekata u Srbiji“.

Oni koji su pratili seminar mogli su da saznaju mnogo korisnih stvari vezanih za ovu vrstu delatnosti i, između ostalog, na koji način se rešava raseljavanje lica sa lokacije na kojoj investitor namerava da gradi novi objekat jer zahtevi vlasnika lokacije počinju da se menjaju, kako piše Politika. Naime, ranije su oni glasili: kvadrat za kvadrat, ili su investitorima prodavali kompletnu lokaciju.

Ukoliko se i sada vlasnici lokacija odluče da umesto novca dobiju stanove u novom objektu, investitori su u obavezi da im plaćaju kiriju u trajanju od 15 do 24 meseca, koliko je realno potrebno da se novi objekat sagradi na mestu pređašnjeg.

Poslednjih godina, pak, kao posledica pojave velikog broja investitora i samim tim velike potražnje za lokacijama, vlasnici iskazuju i veće zahteve: sve češće traže novac u visini vrednosti stana u novoizgrađenom objektu, ali je prisutna i želja ­ kombinacija isplate novca i dobijanja novih kvadrata.

Prilikom dogovora između investitora i vlasnika o raseljavanju sa lokacije na kojoj će se graditi novi objekat, može da se javi veliki broj teškoća i za vlasnike i za investitore.

Najčešći problemi za investitora su veoma visoki i, kažu, često nerealni zahtevi vlasnika lokacije, kao i njihovo sporo donošenje odluke na koji način će im se isplatiti lokacija (novac, kvadrati ili oboje), što nepovoljno deluje na investitore koji gube vreme i odlažu početak gradnje. S druge strane, najveća nevolja za vlasnika lokacije, kažu upućeni u kretanja na tržištu nekretnina, jeste pojava neproverenih i nepoznatih izvođača.

Neophodno je napraviti razliku između kvalitetnih i nekvalitetnih investitora, jer prvi obično ne obezbede sva sredstva za kompletan završetak radova na novom objektu, a novca imaju samo za početak gradnje, očekujući da će od prodaje stanova u izgradnji da obezbede neophodna sredstva za dalju gradnju.

Zato je poruka vlasnicima lokacija da se blagovremeno raspitaju o investitoru i s njim dogovore o svim detaljima u prisustvu advokata vičnog pravnoj regulativi u oblasti nekretnina (jer postoje i vlasnici koji se nisu dovoljno osigurali i zbog nepromišljenosti ili brzopletosti ispaštaju).

Da bi se vlasnik lokacije osigurao od nesigurnih investitora, neophodno je da od investitora zatraži garanciju kroz hipoteku prvog reda ili bankarsku garanciju.

U slučaju da vlasnik želi da ostane na lokaciji i da po izgradnji novog objekta ostane vlasnik dogovorenog dela nepokretnosti, onda se i investitor i vlasnik kao suinvestitor navode u odobrenju za izgradnju, što je vid garancije za vlasnika.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar