Novac za kuće na selu i građevinski materijal

U toku je konkurs za otkup seoskih domaćinstva i njihovu adaptaciju za izbeglice smeštene u gradu Novom Sadu. Pravo da konkurišu imaju izbegličke socijalno ugrožene porodice i pojedinci koji nemaju rešeno stambeno pitanje i ne poseduju nekretnine ovde ni u zemlji porekla. Konkurs se zatvara 3. februara.Poverenica za izbeglice u našem gradu Tamara Milanović poručuje da izbegli požure s prijavljivanjem jer je potrebna obimna dokumentacija. Obrasci se mogu preuzeti na sajtu Grada ili u Povereništvu u Ulici kralja Aleksandra 14, i u svim mesnim zajednicama.

– Taj projekat je sastavni deo velikog Regionalnog stambenog programa koji sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije i u njemu učestvuje i Novi Sad – ističe Tamara Milanović. – Projekat obezbećuje novac za kupovinu 30 kuća na području Srbije, za svaku kuću dobija se 9.500 evra i 30 paketa građevinskog materijala, a jedan paket vredi 1.500 evra. Kuće moraju biti upisane u Katastar i treba da imaju vodu i struju, a izbeglice imaju mogućnost da odaberu nekretninu.

Po njenim rečima, Komisija za odabir korisnika utvrdiće redosled kandidata pa će se za prvih 30 izbegličkih porodica otkupiti seoska domaćinstva, nakon čega sledi njihova adaptacija vredna 1.500 evra.– Osim tog projekta, Grad Novi Sad je u završnoj fazi odabira korisnika za dodelu 20 paketa građevinskog materijala, vrednosti 9.000 evra, i izbora korisnika za dodelu stanova u zakup uz mogućnost otkupa –kaže poverenica Milanović.

Ona ističe da je pri kraju formiranje liste izbeglih porodica koje su konkurisale za stambeno zbrinjavanje u Veterniku. – U tom prigradskom mestu između ulica Vojvode Putnika, Vojvode Bojovića i Radničke treba da se izgradi 267 stanova, za koje su obezbeđene pare. Ali, prvo treba da se uradi lista porodica koje ispunjavaju uslove da bi se mogao praviti projekat zgrade.

Na osnovu strukture izbeličkih porodica projektovaće se veličina stanova. Nosioci liste imaju pravo na 30 kvadrata i svaki član porodice još po deset kvadrata. Pretpostavlja se da će stambena zgrada početi da se zida na proleće i da će brzo biti i gotova jer Grad Novi Sad ima novac za nju – naglašava poverenica Tamara Milanović.

Ona podvlači da je vrednost Regionalnog stambenog projekta 584 miliona evra, ali i da je Srbija dobila najviše novca – 330 miliona. Najveći donator je Evropska unija, a pored njih su pojedinačno donatori SAD, Nemačka, Italija, Norveška, Švajcarska…

– Projektom su, osim Srbije, bile obuhvaćene i Hrvatska, Crna Gora i BiH, ali je naša zemlja dobila najveću sumu jer je ovde došlo najviše izbeglica, a Novi Sad ih je primio najviše posle Beograda.

Poverenica Tamara Milanović navodi da se planira izgradnja još jedne stambne zgrade sa 152 stana u Futogu, ali da je to tek u fazi razrade.
– Novi Sad od 2010. pokušava da probleme izbeglih reši sistemski. Svake godine se u buyetu Grada izdvaja novac i Grad Novi Sad učestvuje u svim projektima s deset odsto njihove vrednosti – naglašava Tamara Milanović.

Nemaju svi pravo na pomoć

U evidenciji Odseka za izbegla i raseljena lica u Novom Sadu, od početka izbeglištva do danas je 60.307 ljudi. Trenutno ih je u statusu izbeglice 21.497, koji nemaju ličnu kartu već izbegličku legitimaciju, ali imaju državljanstvo i prijavljen boravak na području Novog Sada. Ostali imaju ličnu karatu. Međutim, od ukupnog broja izbeglih nemaju svi pravo da konkurišu za pomoć od Komerarijata za izbeglice. To pravo pripada samo najugorženijima, koji nemaju nekretnine, stalne prihode, oboleli su, nisu do sada dobijali pomoć…

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

2 komentara na “Novac za kuće na selu i građevinski materijal”

  1. radica bedjik says:

    dali i mi koji nemamo srambeno pitanje reseno a imamo bolesne a nismo izbeglice vec ovde ceo zivot radili i imamo bolesne imamo pravo na to ili ne molim da mi odgovorite hvala

  2. ts says:

    Poštovana Radice,

    Za vise informacija o konkursu obratitite se direktno nadležnima na sajtu Grada ili u Povereništvu u Ulici kralja Aleksandra 14.

    Srdačan pozdrav,

Ostavi komentar