Nova prilika za legalizaciju – pokušaj broj šest

Javna rasprava o Nacrtu zakona o ozakonjenju traje do kraja oktobra. Taj zakon bi, prema najavama, trebalo da stavi tačku na pitanje legalizacije gotovo milion i po bespravno podignutih objekata.

Legalizacija objekata – pokušaj broj šest! Sedamsto hiljada ljudi koji su ranije ušli u tu proceduru čeka samo uplata takse.

Fiksna taksa trebalo bi da iznosi 3.000 dinara, ukoliko je površina stana ili kuće do 100 m2, za stan od 200 m2 je 10.000, a 30.000 dinara ako je kuća ili stan 300 m2.

Onaj ko nije predao nijedan dokument, sada praktično sa dva papira dolazi da se "ozakoni".

Nijedan od prethodnih pet zakona nije uspeo da zaustavi nelegalnu gradnju, iako od 2002. zbog toga može krivično da se odgovara.

- Važna je politička volja da li se želi ili ne želi prekinuti sa tom praksom. Tako nisu registrovani objekti, pa se ne plaća ni porez - kaže ekonomista Milan Kovačević.

Novi zakon treba da dâ sliku na terenu – koliko je potrebno da se ulaže u infrastrukturu i komunalno opremanje nelegalnih objekata. Ipak, najvažnija je potvrda da je objekat bezbedan.

- Mora da postoji ispitivanje stabilnosti tih objekata. Ako budemo apriori samo prihvatili da su oni napravljeni, da moraju da stoje tu, onda je to propust kod nekog zemljotresa, klizišta - kaže Viktor Kobjerski iz Privredne komore Srbije.

Od milion i po bespravno izgrađenih objekata najviše je porodičnih kuća i stanova.

- Dakle, 80% njih je muka naterala, pa su pravili kuće i stanove. Mi hoćemo da oni završe taj posao, da postanu vlasnici, a država da konačno zna šta ima na svojoj teritoriji i da ih kompletno uvedemo u poreski sistem države - navodi ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o ozakonjenju trajaće do kraja oktobra. Nakon što prođe i Vladu, parlamentarci bi o njemu trebalo da raspravljaju u prvoj nedelji novembra.

Zakon ne predviđa podzakonska akta, što znači da će biti primenjivan odmah po stupanju na snagu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar