Nova Pazova

Nova Pazova je naselje u opštini Stara Pazova u Sremskom okrugu 25 km severno od Beograda. Prema popisu iz 2002. bilo je 18214 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 16016 stanovnika). Nova Pazova je poznata po razvijenoj tzv. maloj privredi, tačnije malim samostalnim zanatskim radnjama koje su se otvarale još u staroj Jugoslaviji sredinom 50-ih godina.

Geografija

Nova Pazova ima infrastrukturno uređenu industrijsku zonu koja ima veoma zanimljiv položaj jer se nalazi na magistralnom putu Beograd-Novi Sad, pored nje prolazi železnička pruga, a u njenoj blizini je i autoput M-35. U staropazovačkoj opštini,Nova Pazova je druga po veličini,a takođe i naselje sa izuzetno malim atarom, svega 17,89km². Ovde je 1981. godine živelo 15.488 stanovnika ili 865.7 stanovnika na km². Aritmetička gustina naseljenosti je devet puta veća od pokrajinskog proseka. Atar Nove Pazove graniči se na severu sa atarom Starih Banovaca, na istoku sa atarom Novih Banovaca, na jugu sa atarom Batajnice i na zapadu sa atarom Vojke.

Istorija

Nova Pazova je nastala 1790. godine kada je na pustaru južno od Stare Pazove doseljeno 882 kolonista iz Nemačke koji su danas poznati pod nazivom podunavske Švabe. Posle poraza Nemačke oni su se trajno naselili na prostore Nemačke.

Nova Pazova je prvobitno bila na raskrsnici dve ulice. Ulice su se sekle pod pravim uglom, bile su široke i prave, dok su placevi bili jednaki, a raspored objekata je bio isti. Takva je bila glavna ulica i oblast desno od glavne ulice.

Nova Pazova u današnjem etničkom sastavu je nastala posle Drugog svetskog rata doseljavanjem stanovnika iz ratom opustošenih oblasti tadašnje Jugoslavije, najviše iz Dalmacije, Like, Bosne i Hercegovine i drugih krajeva. To su bili najčešće oni koji su ostali u ratu bez krova nad glavom. Posle Drugog svetskog rata Nova Pazova je bila napušteno mesto, a tu su pre i za vreme rata živeli stanovnici nemačke nacionalnosti koji su sa povlačenjem nemačkih trupa otišli put Nemačke i tamo se trajno nastanili.

Nova Pazova je mesna zajednica opštine Stara Pazova, do 1958. godine Nova Pazova je bila opština, ali je tadašnjom promenom sistema lokalne samouprave došlo do ukrupnjavanja opština, čime je Nova Pazova izgubila status opštine. Danas u Novoj Pazovi se sve više pojavljuje ideja za potrebom ponovnog dobijanja statusa opštine i to svakako ima utemeljenje kako u privrednoj snazi ovog sremskog naselja tako i broju stanovnika koji beleži pozitivnu stopu priraštaja poslednjih godina.

Demografija

U naselju Nova Pazova živi 14357 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 37,6 godina (36,4 kod muškaraca i 38,8 kod žena). U naselju ima 5494 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,31.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar