Notari overavaju i stanove u izgradnji

Javnobeležnička komora predložiće da se omogući sastavljanje isprava o prometu svih nekretnina. Procedure sada usporene, a krajnji ceh plaća kupac, svaki zastoj u građevini mnogo košta.

Javnobeležnička komora rešiće do kraja ove nedelje problem sa prometom stanova u izgradnji, gde je došlo do zastoja od uvođenja notarskog sistema. Vrlo brzo biće doneta i preporuka o tome kako da se notari odnose prema trgovini kućama i stanovima koji su u postupku legalizacije, a kojih u Srbiji ima više od 700.000.

Kako je za naš list potvrdio Miodrag Đukanović, predsednik Javnobeležničke komore, ona izlazi sa jedinstvenim stavom koji će dati „zeleno svetlo“ za sastavljanje javnobeležničkih isprava o trgovini stanovima u izgradnji koji imaju građevinsku dozvolu. Do sada su neki notari ove ugovore sastavljali u formi isprave i overavali, dok drugi nisu.

Procedure su od početka septembra bile usporene, a agenti za nekretnine i građevinci su tvrdili da je krajnji ceh plaćao kupac. Jer svaki zastoj u građevinskoj industriji mnogo košta, a u velikoj besparici trebalo bi sve pojeftiniti i ubrzati da bi tržište uopšte opstalo.

- Jedinstven stav koji preporučuje sastavljanje i overu zapisa o prodaji najjefitinijih kvadrata, onih u izgradnji, koji Komora donosi, nije obavezujući za notare, ali verujemo da će snagom autoriteta Komora pomoći da se ujednači javnobeležnička praksa - objašnjava Đukanović.

To znači da bi od sledeće nedelje svi beležnici trebalo da prihvataju izradu ugovora u formi isprava i overavaju ih, garantujući za valjanost i zakonitost tog posla.

Inače, Zakon o prometu nepokretnosti pred notarom je izjednačio objekte koji imaju građevinsku dozvolu i one koji su u postupku legalizacije. Beležnik bi u zapis trebalo da unese upozorenje da je reč o takvim stanovima, i on može da odbije da sačini zapis samo ako stranke odbiju da se upozorenje unese. Mada pojedini beležnici to već rade, većina je do sada čekala mišljenje Komore.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar