Notari: Ne čeka se dugo na ugovore

Predsednik Komore javnih beležnika Miodrag Đukanović kaže da nisu tačni navodi da je zaustavljen pravni promet u oblasti prometa nepokretnosti koje su u postupku legalizacije ili su još u izgradnji. Đukanović ističe da zakazivanje, sastavljanje i overa ugovora traje najduže sedam ili osam dana.

Miodrag Đukanović kaže da "složenost samog pitanja, potrebne dokumentacije i obaveze koje imaju javni beležnici prilikom prometa takvih nekretnina, stvaraju privid da je promet usporen".

Ističe da beležnici sačinjavaju ugovore o prometu takvih nepokretnosti u formi javnobeležničkog zapisa, nakon što upozore stranke o mogućnim negativnim posledicima.

Zakon o prometu nepokretnosti, kako je ukazao Đukanović, predviđa promet stanova i objekata u izgradnji i objekata za koje je u toku postupak legalizacije, kao i da su u tim slučajevima javni beležnici dužni da upozore stranke da objekat u izgradnji možda neće biti završen i da se tek završetkom objekta i dobijanjem upotrebne dozvole stiču uslovi za upis objekta u katastar nepokretnosti.

"Ukoliko stranke i pored upozorenja žele da zaključe ugovor o prometu takve nepokretnosti, beležnik će sačiniti javnobeležnički zapis", naglasio je predsednik Komore javnih beležnika.

Đukanović je ukazao da su situacije i kod objekata u izgradnji i kod objekata u postupku legalizacije veoma različite.

Napominje da zbog toga Komora nastoji da ustanovi jednobraznu praksu u postupanju javnih beležnika po tim pitanjima, radi ujednačenog postupanja i to uz učešće eminentnih profesora, nosioca pravosudnih funkcija, i stručnjaka iz oblasti građevinarstva.

"Nesumnjivo je, da je jedan od ciljeva javnobeležničke komore da se u ovim oblastima uvede red i doprinese većoj pravnoj sigurnosti, kao i da se na kraju izvrši legalizacija objekata koji za to ispunjavaju uslove", istakao je Đukanović.

Osvrćući se na komentare u javnosti da su notarske usluge skupe, Đukanović je naveo da te usluge u najvećem delu nisu skuplje od usluga koje su stranke plaćale za sastavljanje i overu isprava pre početka rada javnih beležnika.

Podsetio je da su ranije građani plaćali najpre advokatu sastavljanje isprava, a potom sudsku taksu za overu potpisa na tim ispravama sudu.

Nema enormnog bogatstva javnih beležnika

Đukanović odbacuje tvrdnje advokata o enormnom bogatstvu javnih beležnika.

"Potpuno je nekolegijalno, neprofesionalno i netačno govoriti o enormnom bogatstvu javnih beležnika koji rade tek mesec i po dana, i koji su obveznici PDV-a sa fiskalnim kasama, čiji se promet evidentirana u svakoj ispravi koju sačine ili overe i koji su po propisanim uslovima samostalno finansirali svoje javnobeležničke kancelarije, što je zahtevalo znatna materijalna sredstva", naglasio je Đukanović.

Đukanović je ukazao da se prema izveštaju svih javnih beležnika sa teritorije Srbije, zakazivanje, sastavljanje i overa ugovora, traje najduže sedam ili osam dana, u koje vreme je uključeno i pribavljanje potrebne dokumentacije, te da su potpuno netačne tvrdnje, pojedinih advokata u medijima, da se sklapanje ugovora zakazuje za 20 do 50 dana.

"Nije objavljen nijedan konkretan primer sa identitetom stranke koja čeka 20 ili 50 dana, niti ime beležnika koji je zakazao takav termin, a paušalne priče o nekom prijatelju i nekom beležniku ne mogu predstavljati ozbiljan argument za takve tvrdnje", rekao je Đukanović.

Ističe da takve tvrdnje najviše nanose štetu građanima, koji se time dovode u zabunu.

"S jedne strane im se šalje poruka da ne mogu kod advokata, jer su u protestu, a s druge strane da ne mogu ni kod notara, jer se predugo čeka. Situacija na terenu je drugačija. U moju kancelariju, a i kod mojih kolega, svakodnevno dolaze advokati ili njihovi klijenti sa dokumentima koje treba overiti", kaže Đukanović.

Pored toga, kako je naveo, javni beležnici za mesec i po dana rada, odgovorili su svojim obavezama u razumnim rokovima, na šta ukazuje oko 8.000 sastavljenih javnobeležničkih zapisa za prvih mesec dana rada.

Broj beležnika, kojih je za sada 93, nesumnjivo može da savlada promet nekretnina koji, kako je napomenuo, već više godina stagnira.

Komentarišući štrajk advokata i njihovu inicijativu za ocenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o javnom beležništvu, Đukanović je naveo da beležnici smatraju da je štrajk bio nepotreban s obzirom na to da je podneta inicijativa Ustanom sudu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar