NKOSK: Ne smanjuje se broj zahteva

NKOSK osigurala je u prethodnih mesec dana 1.310 stambenih kredita, što je neznatno manje od uobičajenog broja osiguranih zajmova.

Direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita Aleksandar Jović kaže da svetska finansijska kriza nije dovela do pada tražnje za stambenim kreditima koje osigurava ta korporacija i dodao da će dalji trend zavisiti od toga koliko će banke i pod kojim uslovima biti spremne da odobravaju zajmove, kako piše B92.

On smatra da u Srbiji neće doći do značajnijeg pada cena nekretnina i poručio građanima da dobro provere pod kojim uslovima su banke spremne da im odobre kredite, kao i dokumentaciju nekretnina koju nameravaju da kupe.

Jović je ocenio i da oni koji ne žure sa kupovinom sačekaju neki mesec da vide kako će se odvijati situacija.

Kako je dodao, Srbiji ne može da se desi hipotekarna kriza kao u Americi, jer je domaće tržište nekretnina zdravo, a da problematično može da bude da li će banke imati dovoljno novca za finansiranje kredita.

Prema njegovim rečima, problema u otplati rata nema i trenutno postoji pet slučajeva u kojima građani nisu u mogućnosti da otplaćuju rate.

Sa druge strane, portfelj NKOSK je mali i iznosi oko 1,2 milijarde evra, podseća Jović i dodaje da korporacija radi tek četiri godine.

Za poslednji kvartal ove godine, u skladu sa programom dugoročnog stambenog kreditiranja, predviđeno je 487,5 miliona dinara. U oktobru je potrošeno oko 150 miliona dinara.

Iako je većina banaka obustavila odobravanje kredita u švajcarskim francima u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje srambenih kredita kažu da oni i dalje osiguravaju ove kredite po standardnoj proceduri.

Nacionalna korporacija je od početka godine do sada osigurala 14.879 stambenih kredita u ukupnom iznosu od 567.65 miliona evra. Od tog broja 2.214 predstavljaju subvencionisani stambeni krediti, u ukupnoj sumi od 61.05 miliona evra.

Koliko će novca za subvencionisanje stambenih kredita biti izdvojeno iduće godine znaće se posle donošenja budžeta za 2009. godinu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar