Ništa od Mrkonjićevih 500 evra za kvadrat

Tržište nekretnina u jugoistočnoj Evropi bilo je tema godišnje konferencije koja je juče održana u beogradskom hotelu ”Hajat“ u organizaciji ”Ekonomist medija grupe“, na kojoj su učesnici iz više zemalja ukazali na posledice globalne finansijske krize, tražeći načine kako da je prevaziđu.

Ministar za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Oliver Dulić rekao je da Vlada razmatra mogućnost izgradnje socijalnih stanova za one koji ne mogu da dođu do vlastitog krova nad glavom, kao i mogućnost subvencija prilikom kupovine građevinskog materijala domaćih proizvođača, čime bi se podstaklo građevinarstvo koje za sobom vuče nekoliko drugih grana.Ministar Dulić smatra da bi time bili ohrabreni investitori pa bi se povećao i obim i kvalitet izgradnje, a cena kvadrata se smanjila.

Ministar Dulić je opovrgao najavu ministra Milutina Mrkonjića o subvencionisanim kreditima za stanogradnju, koja bi za rezultat imala kvadratni metar stana od 500 do 600 evra, uz obrazloženje da za sada nema mogućnosti za to.

­ U planu je da se sledeće godine izgradi od tri do pet hiljada socijalnih stanova koji će se finansirati iz ino-kredita ­ rekao je ministar Dulić. ­ Subvencionisanjem prodaje građevinskog materijala želimo da ohrabrimo i strane proizvođače da otvore fabrike u našoj zemlji, pa će tako i oni ući u program subvencija. Na snazi je program dotiranih stambenih kredita za građane do 45 godina, koji stambeni problem treba da rešavaju tamo gde mogu da kupe stan za 40.000 evra, jer više para nema.

Ministar Dulić uzrok visokih cena stanova vidi u neregulisanom tržištu građevinskog zemljišta, ogromnom stepenu korupcije i sporom izdavanju građavinske dozvole, što će uskoro rešiti novi zakon o planiranju i izgradnji.

Predsednica Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije Danijela Ilić rekla je da je prodaja stanova drastično pala, da cene drže nivo iz 2008. godine i da bi mogle pasti za još desetak procenata. Anastazija Darijević, broker iz Hrvatske, istakla je da je Rajfajzen banka u toj zemlji smanjila kamate na stambene kredite za 15 do 20 procenata kupcima stanova onih građevinskih firmi koje su klijenti te banke. DŽordž Mantavinatos iz grčke NBG Properti kompanije kazao je da se cene nekretnina vraćaju na nivo iz 2002/2003. godine i izrazio spremnost da firma u našu zemlju investira oko 100 miliona evra, dodajući da grčki investitori vole Srbiju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar