Niske kamate nisu povećale tražnju za stambenim zajmovima

Iako su kamate na stambene zajmove na istorijski niskom nivou za naše prilike, građani baš i nisu pohrlili da iskoriste tu pogodnost. Prema podacima Udruženja banaka na kraju prošle godine ovih kredita u otplati bilo je manje 1,1 odsto u odnosu na kraj 2016. godine. Veroljub Dugalić, sekretar bankarskog udruženja, kaže da su razlozi za blagi pad stambenih zajmova tokom prošle godine verovatno malo zasićeno tržište s obzirom na to da je trenutno u otplati oko 107.000 ovih kredita, ali i niski opšti standard građana.

– Kamate na stambene kredite nikada nisu bile niže, a trenutno su na nivou ispod tri odsto za zajmove indeksirane u evrima – kaže Dugalić.

U Inteza banci kažu da su prošle godine odobrili 2.377 stambenih kredita u ukupnoj vrednosti od gotovo 105 miliona evra.

U poređenju sa rezultatima na kraju 2016. godine rast je iznosio 45 odsto. U novim plasiranim kreditima učešće zajmova ove banke iznosi čak 30 odsto. Dodaju da je trend međugodišnjeg rasta plasmana više od 40 odsto i u broju i u iznosu odobrenih stambenih kredita, nastavljen treću godinu zaredom.

Inteza ima specijalnu ponudu koja važi do 31. marta ove godine. Posebne pogodnosti odnose se na stambene kredite indeksirane u evrima uz koje građani imaju na raspolaganju i gotovinski kredit za opremanje stambenog prostora sa fiksnom kamatnom stopom koja iznosi 7,99 odsto na godišnjem nivou i rokom otplate od 18 do 84 meseca, bez naknade za obradu kredita. Inteza odobrava stambene kredite osigurane kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) sa rokom otplate do 15 godina uz kamatnu stopu već od 2,52 odsto (2,79 odsto plus šestomesečni euribor) na godišnjem nivou. Krediti osigurani kod NKOSK sa periodom otplate od 15 do 30 godina imaju godišnju kamatnu stopu od 2,58 odsto (2,85 odsto plus šestomesečni euribor), dok kredite osigurane kod NKOSK sa fiksnom mesečnom ratom banka odobrava sa rokom otplate do 15 godina i godišnjom kamatnom stopom od 3,29 odsto tokom celog perioda otplate. Ovi stambeni krediti dostupni su bez naknade za prevremenu otplatu zajma iz ličnih sredstava, kao i bez obaveze ugovaranja životnog osiguranja.

U Komercijalnoj banci kažu da je tražnja za stambenim kreditima i u 2017. godini na zadovoljavajućem nivou, kao i prethodnih godina i da se proporcionalno padu cena nekretnina i konkurentnim kamatama povećava broj zahteva klijenata za odobrenje stambenih kredita. Pogotovo imajući u vidu da su cene nekretnina u Beogradu i ostalim delovima Srbije poslednjih godina u osetnom padu. Najtraženiji su stambeni krediti sa deviznom klauzulom osigurani kod NKOSK. Kamate za ovu vrstu kredita su u rasponu od 2,7 do 2,9 odsto, prvih 36 meseci, a nakon toga se formira na osnovu vrednosti šestomesečnog euribora i fiksne marže u rasponu od 2,7 do 2,9 odsto.

Prošle godine Erste banka plasirala je više od 2.000 stambenih kredita. Najtraženiji su bili krediti indeksirani u evrima, iako je ponuda za dinarske kredite bila vrlo konkurentna, klijenti su se ipak pre odlučivali za kredite sa deviznom klauzulom. Prosek godina muškaraca i žena kojima su odobreni stambeni krediti tokom 2017. godine je 38,5, odnosno 39. U tom dobu su se naši sugrađani odlučili da konačno reše pitanje životnog prostora, a među razloge za donošenje ovakve odluke je i to da oni koji tad podižu kredite imaju veća mesečna primanja nego ranije, što takođe potvrđuju podaci banke. Ubedljivo najviše stambenih kredita u Erste banci podignuto je za kupovinu stanova u Beogradu, gotovo polovina. Najviše su se kupovali stanovi, dok je manji broj građana podneo zahtev za kupovinu kuće.

Kamatne stope su i dalje na rekordno niskom nivou. Za periode otplate do 20 godina nudi se mogućnost fiksnih kamatnih stopa, a inicijalni troškovi su svedeni na najmanju moguću meru.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar