Niš: Do 2019. u svakom stanu kalorimetar

Gradsko rukovodstvo Niša donelo je juče odluku da se u narednih pet godina na mnogo efikasniji način reguliše naplata utrošene toplotne energije. Najviše da bi se smanjilo nezadovoljstvo građana Niša koji koriste usluge „Gradske toplane“, zbog nedovoljno zagrejanih stanova u zimskom periodu, zajedno sa ovim javnim i komunalnim Gradskim preduzećem u stambenim objektima u narednih pet godina biće instalirani kalorimetri za merenje potrošnje.

- Uz redovno investiciono održavanje postrojenja i toplovoda i urednu isporuku grejanja vlasnicima stanova i kuća, „Gradska toplana“ biće u obavezi da u svakom stanu postavi merače protoka toplotne energije. Ovu akciju započeli smo u gradu pre dve i po godine, ali je veoma mali broj kalorimetara postavljen. Ispostavilo se da tamo gde merači postoje i na osnovu čega građani tačnu znaju koliko su toplotne energije utrošili, sada takoreći nema, ili je najmanje nezadovoljstva. Primedbe na temperaturu u stanovima su i dalje i tokom prethodne grejne sezone, od sredine oktobra prošle do aprila ove godine imali najviše građani gde kalorimetri još uvek nisu ugrađeni. Zato je i doneta jedna ovakva odluka – rečeno je juče na sednici Gradskog veća u Nišu.

Kako je pojasnio niški gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić, cena toplotne energije u Nišu se neće menjati, iako će uvođenjem merenja potrošnje u svakom stanu morati da se menja tarifni sistem. Na taj način, bar što se tiče cene za utrošenu toplotnu energiju preko „Gradske toplane“ neće biti posebnih i dodatnih troškova za građane Niša.

Ipak, kako se stalno govori o „individualnim meračima” potrošnje energije, još uvek se ne zna na čiji račun će biti ugradnja kalorimetara – da li će vlasnici stanova plaćati uređaj i ugradnju, ili će instalacija mernih instrumenata ići na račun „Gradske toplane“. Nezvanično se govori da će ugradnja merača biti na teret građana i da će se otplata instaliranja kalorimetara Nišlijama omogućiti na više rata, tj. na kredit. Prema drugoj varijanti, ugradnja mernih instrumenata zbog preciznijeg obračuna potrošene toplotne energije išla bi najviše na račun grada i „Gradske toplane“, a građani Niša bi otplaćivali samo četvrtinu cene i to uz mesečne račune za grejanje, ne odjednom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar