NEUSPEŠNA RASPRODAJA NEKRETNINA Evo koliko je ponuda stiglo za kupovinu 109 Diposovih vila i stanova

Za 109 Diposovih vila i stanova, čiju je prodaju država oglasila uoči novogodišnjih praznika, stiglo je svega 13 validnih ponuda.

To je rezultat svega onoga što je pratilo naglu i sumnjivu prodaju nekretnina koje su nekada pripadale Diposu, a koje je država odlučila da proda po cenama od kojih su neke veće i od tržišnih. Čak bi se moglo reći da bi svaki drugačiji ishod bio neočekivan.

Naime, zainteresovani kupci imali su svega sedam dana na raspolaganju da usred praznika sakupe između 7.000 i 8.000 evra ili 10 odsto od vrednosti stanova, kako bi uopšte mogli da konkurišu na tenderu, a onda još 15 dana da dostave ostatak sume. Takođe, ne računajući zakupce u velelepnim vilama, u najvećem broju tih nekretnina žive izbeglice, koje duže od dve decenije za njih plaćaju kiriju.

Ispostavilo se da niko od njih nije uspeo da odgovori na uslove koji su postavljeni u oglasu.

- Svega dve izbegličke porodice od ukupno 54 iz Ulice Pere Todorovića 34 konkurisale su za kupovinu tih stanova, ali su ponudili cenu koja je bila daleko ispod oglašene i samim tim nije uzeta u obzir - navodi sagovornik.

Prodaja Diposovih stanova zapravo bi najviše mogla pogoditi upravo izbeglice koje bi mogle da završe na ulici, iako su 25 godina za njih plaćali zakup. Iz tog razloga oni su se obratili poslaniku Miodragu Linti, koji je do nedavno bio predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji.

Kako bi im pomogao, on je u Vladi Srbije inicirao sastanak sa direktorom Direkcije za imovinu Jovanom Vorkapićem, kao i sa članovima kabineta ministarske građevine Zorane Mihajlović - državnom sekretarkom Aleksandrom Damnjanović i pomoćnicom ministarke Jovankom Atanacković.

- Dogovorili smo se da pronađemo rešenje koje će omogućiti stanarima da imaju pravo prvenstva otkupa stanova, kao i da cena bude daleko povoljnija nego što je bila početna, na objavljenom konkursu. Time bi oni trebalo da plate oko 500 evra po metru kvadratnom uz rok otplate do 20 godina. Jedan do načina da se dođe do rešenja je izmena Zakona o izbeglicama - kaže Linta.

Ko su kupci vila?

U Republičkoj direkciji za imovinu nisu otkrili ko je sve konkurisao za kupovinu stanova i vila, ali nam je potvrđeno da je stiglo 29 ponuda za 15 nekretnina, od kojih su dve bile neispravne. U nekim od oglašenih vila žive poznate ličnosti, među kojima su Goran Đoković, Nikola Petrović, bivši direktor “Elektromreže Srbije”, fudbaler Nikola Malbaša...

- Ponude su otvorene uz prisustvo ponuđača, a među njima su bili i sadašnji zakupci - kažu u Direkciji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar