Neprofitni zakup stana – za 45 kvadrata 10.000 dinara

Socijalne stanove (133) koji se grade u Novom Beogradu moći će od grada na tri godine da iznajme i Beograđani koji ne primaju socijalnu pomoć, a nemaju nekretninu u vlasništvu.

Najmanje godinu dana ste u braku. Nemate stan u vlasništvu, niti mogućnost da ga kupite. Vaša mesečna primanja ne prelaze 90.000 dinara. Vi ste idealan tip da na tri godine zakupite socijalni stan od 45 kvadrata u Ulici Mileve Marić-Ajnštajn koji će biti sagrađen sredinom 2016. Kirija ne bi trebalo da bude veća od 80 evra, a troškove održavanja četvorospratnice plaćaće grad.

Ovo je model neprofitnog zakupa koji sada prvi put omogućava iznajmljivanje stanova i osobama koje ne primaju socijalnu pomoć ili čiji prihodi po domaćinstvu nisu veći od 80 odsto republičkog proseka što su bili uslovi za učešće na konkursima za dodelu socijalnih stanova koje je grad raspisivao prethodnih godina.

– Reč je o stambenoj podršci koju lokalna samouprava pruža građanima koji nemaju mogućnosti da po tržišnim uslovima dođu do krova nad glavom. To je naša obaveza i profit nije imperativ. Vodilo se računa da prihodom od rentiranja grad može da pokrije troškove održavanja zgrade. Prednost neprofitnog zakupa je u tome što će kirije biti povoljnije od tržišnih, korisnici će imati ugovor sa gradom i veću sigurnost nego kod stanodavaca koji ih ne prijavljuju i daju otkaz kad im se prohte – kažu u Gradskoj upravi.

Konkurs na kome će moći da se prijave mladi bračni parovi, borci i ratni invalidi, porodice iz nehigijenskih naselja, samostalni umetnici, zaslužni sportisti, osobe sa posebnim potrebama, kao i svi građani koji nemaju stan u svom vlasništvu biće raspisan do kraja godine. Stambeni status, zdravstveno stanje, invalidnost i telesno oštećenje, broj članova domaćinstva i dužina prebivališta na teritoriji Beograda kriterijumi su za utvrđivanje reda prvenstva koje će komisija za stambena pitanja bodovati i na osnovu toga sačiniti rang listu.

Samac će moći da konkuriše za garsonjeru ili jednosoban stan, dvočlane porodice za jednoiposoban ili dvosoban, tročlane za dvosoban ili dvoiposoban, a domaćinstva sa četiri i više ukućana za trosoban ili veći stan. Koliko će stanova od tih 133 koji se grade u Novom Beogradu biti dodeljeno mladim bračnim parovima ili izbeglicama još nije poznato. Ali se zna da grad neće stati sa zidanjem socijalnih stanova ovog tipa i da će ih biti i u Resniku, Krnjači, Ovči i Novom Beogradu.

– Nastavićemo da gradimo i stanove za neprofitnu prodaju, ali tako što bi grad ponovo mogao da daje kredite samo sa većom kamatom nego pre, uz manje učešće i bez starosnih ograničavanja – ističu u Gradskoj upravi.

Na konkurs će moći da se prijave:

– mladi bračni parovi

– borci i ratni invalidi

– porodice iz nehigijenskih naselja

– samostalni umetnici

– zaslužni sportisti

– osobe sa posebnim potrebama

– građani koji nemaju stan u vlasništvu

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar