Nemaju novca za drugi most

Cena budućeg Žeželjevog mosta povećana je za dodatnih 15 miliona evra, a priliv novca u gradsku kasu je sve manji, zbog čega gradnja drugog prelaza, na stubovima nekadašnjeg „Franca Jozefa“, neće početi krajem 2009. godine, kako je planirano. Odlaganje radova potvrdio je i gradonačelnik Igor Pavličić, navodeći da je gradnja novog železničkog mosta ipak veći prioritet.

Gradske vlasti su, godinu dana nakon obećanja da će do 2012. sagraditi novi prelaz na stubovima bivšeg mosta „Franca Jozefa“, prinuđene da odlože početak radova zbog manjka novca. Iako slovenačka firma „Ponting“ već uveliko projektuje most, čija je vrednost procenjena na oko 40 do 50 miliona evra, grad je odlučio da odloži raspisivanje tendera za izvođača radova i izradu glavni projekat planirano za septembar. Prelomna odluka da se prolongira gradnja, navode u Gradskoj kući, doneta je nakon saznanja da će grad ostati bez 800 miliona dinara od transfernih sredstava iz republičke kase, kao i smanjenje ostalih prihoda u gradskom budžetu, kako piše Blic. Sa tolikom rupom u kasi grad sada ne može istovremeno finansira nekoliko kapitalnih projekata, vrednih više desetina miliona evra. Među njima su gradnja dva mosta preko Dunava, dva bulevara, centralni prečistač otpadnih voda i nadvišenje keja.
Pavličić potvrđuje da će kriza i smanjenje prihoda u budžetu uticati na kapitalne projekte. Projekti će za sve radove biti pripremljeni, navodi gradonačelnik, ali će neki od njih morati da budu realizovani po fazama. Gradnja mosta na stubovima „Franca Jozefa“ direktno će zavisiti od načina finansiranja radova za Žeželjev most. Tender za izbor graditelja na mostu na stubovima će, kako se sada planira, biti raspisan tek 2010. godine.
- Projekat za Žeželjev most je pretrpeo delimičnu izmenu, biće širi za gotovo trećinu i troškovi gradnje, prema prvim saznanjima, više neće iznositi 60, već najmanje 75 miliona evra. Pošto ga zajednički finansiraju Novi Sad, pokrajina i republika, da će grad morati da izdvoji i više novca. Ako povećanje izdataka bude znatno, to će morati da utiče na gradnju drugog mosta - objašnjava Pavličić.
Za gradnju železničkog mosta, prema ranije dogovoru, grad je trebalo da obezbedi 10, pokrajina 20 miliona evra, a još toliko novca Evropska komisija. Rešeni da ne posežu za kreditima kako bi zatvorili finansijsku konstrukciju za most na stubovima, gradski čelnici nameravaju da novac preusmere na preko potrebni prečistač otpadnih voda i razvoj vodovodne mreže.

Radovi na bulevarima nisu dovedeni u pitanje
- Zaista nismo očekivali ovakvu situaciju i ovakve promene u samo godinu dana. Nažalost, svi kapitalni projekti uticaće jedan na drugi. Izvesno je da ćemo za sve završiti projektovanje, a potom ćemo ih izvoditi u skladu sa prilivom novca - kaže Pavličić. Gradonačelnik ističe da je izvesno da neće biti odlaganja radova na Somborskom i Subotičkom bulevaru i da će oni biti izvedeni čak i pre nego što je planirano, a grad će započeti i nadvišenje i parterno uređenje keja.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Nemaju novca za drugi most”

  1. branka says:

    Definitivno ovde je rec o vlastitim promocijama. Raspisan je konkurs, stigli radovi, podelene nagrade za radove.A cekati ce se /valda nece/5o godina ko privremeni most posle 2 svet. rata na mestu danasnje duge. MOst preko Dunava prema Ledincima, most ispod tvrdjave,/karla velikog/ viseci most /pesacki/ prema Sangaju, most zeleznicki / privremen, i koji je sad ofarban i ugladjen
    za sledecih 5o godina. Most na barzama je uklonjen iz centra odmah tu iza coska iza oficirca kog izvorista pitke vodeda tamo trune i obogati nam izvor gvozdjem, kad se trudi vlada da nam ovaj mineral da i naplati preko racuna za vodu, kad vec nemamo za grozdje,borovnice, djigerice,

Ostavi komentar