Nema kupaca za prazne lokale

Tržište nekretnina je još uvek pod velikim pritiskom i svetske i domaće ekonomske krize, što se odrazilo na sve njegove segmente, od stanogradnje do izgradnje poslovnog prostora.

Prolazeći gradom svako može da vidi kako zjape prazni lokali, a agenti iz agencija za promet nekretnina kažu da potražnje gotovo i nema, niti za najam, niti kupovinu poslovnog prostora, osim na lokacijama gde nema ponude.
- Ono malo što se traži, to je ili na bulevarima, posebno Bulevaru oslobođenja, ili u pešačkoj zoni grada oko Miletićevog spomenika - znači, Zmaj Jovinoj, Dunavskoj... - kaže direktor Prodaje novosadske Agencije „Solis” Dragan Rabatić. - Ali, na tim lokacijama ponude za sada nema. U zadnje vreme javilo se nekoliko banaka koje traže veći poslovni prostor na atraktivnijim lokacijama na koje bi preselile svoje ekspoziture s nekog drugog mesta. Ali, ukupno gledano, to je tek mali procenat u odnosu na neku ozbiljniju tražnju za lokalima.
To znači da postoji potražnja za lokalima tamo gde ih nema, a gde ih ima (periferija), niko ih neće. Sagovornik kaže da za izdavanje većeg poslovnog prostora od najmanje 100 kvadrata može se postići cena od 50 evra po kvadratnom metru, pod uslovom da je na dobroj lokaciji, u prizemlju objekta i s izlogom. Ukoliko bi se pojavio lokal na poželjnoj lokaciji u prodaji, cena kvadrata bi se kretala od 3.000 evra do 5.000 evra, možda i više, jer kada nečega nema, a traži se, onda je teško govoriti o ceni, uglavnom se dobije onoliko koliko se traži.
Novi Sad je relativno mali grad, nema širok centar i mnogo „živih” bulevara, tako da se vlasnici na tim atraktivnim lokacijama teško odlučuju na prodaju, jer već imaju uhodan biznis koji donosi dobru zaradu zbog velikog prometa. Kupac ili zakupac su svesni magične moći ovih lokacija i spremni su da plate visoku cenu. Lokali u centru ili na Bulevaru oslobođenja, koji je najtraženiji, namenjeni su ili za uslužnu delatnost, prvenstveno banku, ili trgovinu. Međutim, s obzirom na ukupan broj lokala, ponudu i potražnju, promet je minimalan, potražnje kao i da nema.
Na periferiji grada slika je sasvim drugačija. Prazne lokale niko neće. Investitori koji su zidali stambeno poslovne objekte najviše muku muče da prodaju lokale. Čak i u davno izgrađenim zgradama ima lokala koji su tada kupljeni u sirovom stanju i još nisu uređeni i privedeni nameni. Niti vlasnici vide perspektivu daljnjeg ulaganja u njih - jer ne znaju za šta bi ih namenili, niti ih zakupac hoće završiti pod cenu kirije.
R. Dautović

I u Americi vole najam
Rabatić kaže da ljudi koji i nameravaju da zavrte neki biznis, ne investiraju u lokal kao nekretninu, već u obrtna sredstva, a lokal jeftino iznajmljuju. On podseća na svetski trend, koji je izražen posebno u Americi, da nekretnine prestaju da budu trajno dobro, vlasnici ih sve više prodaju i opredeljuju se za najam poslovnog prostora. Razloga za to je više, od skupog održavanja lokala, zarobljenih novaca u zidovima i opremi, do nedostatka obrtnog kapitala za biznis, do koga dolaze prodajom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar