Nelegalna gradnja prkosi zakonima i kaznama

Krivične prijave i rušenje objekata bilo je upozorenje onima koji zidaju bez dozvole pre dve godine kada je usvojen Zakon o ozakonjenju. Međutim, bez građevinske dozvole se i dalje zida. U Ministarstvu građevinarstva kažu da su od opština tražili da im dostave tačan broj nelegalnih objekata koji su sagrađeni nakon usvajanja ovog zakona.

Aleksandra Damnjanović iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kaže da očekuju da u najskorije vreme od opština i gradova dobiju spisak sa tačnim brojem objekata koji su zidani nelegalno u periodu nakon usvajanja Zakona o ozakonjenju.

Ističe da se, nažalost, nelegalno gradi i posle stupanja na snagu ovog zakona, koji je trebalo da bude granična linija, posle koje u Srbiji više niko neće graditi bez dozvole.

Za takve objekte lokalne samouprave treba da dostave planove za rušenje, kaže Damnjanović i dodaje da je do sada na teritoriji Srbije ukupno porušeno 500 objekata.

Na pitanje kako stati na put ovom problemu, posebno kada inspektori zatvore gradilište a gradnja se na njemu nastavi, odgovara: - Samo jačom inspekcijskom kontrolom.

- Nelegalna gradnja je od 2002. godine krivično delo. Kada dođe do povrede službenog znaka, pečata, to predstavlja kvalifikovani oblik tog krivičnog dela za koje je zaprećena kazna do osam godina - rekla je Damnjanović.

Nelegalno se gradi i u nacionalnim parkovima, gde mnoge građevine stoje nezavršene, posebno na Kopaoniku. U prilog tome je i činjenica da je Opština Raška dobila veliki broj zahteva za ozakonjenje objekta, za koje meštani tvrde da su građeni posle usvajanja zakona.

Damnjanović ističe da je to u nadležnosti građevinske inspekcije, odnosno 17 inspektora koji moraju da identifikuju svaku novu gradnju.

- Inspektor mora da proverava kada počne da se gradi i kada se završava. Najmanje dva puta mora da se pojavi na gradilištu, a to može i češće na zahtev građana. Nema opravdanja da bilo ko gradi bez dozvole - rekla je Damnjanović.

Istakla je da kada se na terenu zatekne gradnja nelegalnog objekta ona se obustavlja istog trenutka i nalaže se rušenje. Legalizacija je moguća samo za objekte koji su građeni do donošenja Zakona o ozakonjenju.

Inače, elektronska građevinska dozvola dobija se za 28 dana. Međutim, nadležni moraju da stvore zakonske uslove i nateraju investitore da po završetku gradnje dobiju i upotrebnu dozvolu i uknjiže nekretnine. Tačnije, da krenu u kontrolu zgrada, hotela i poslovnih prostora i počnu da naplaćuju kazne.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar