Nekretnine u Crnoj Gori najviše kupuju Rusi pa Srbi

U Crnoj Gori je za stan, zavisno od lokacije, potrebno od 600 do 2.500 evra, dok superluksuzne nekretnine na primorju koštaju od 6.000 do 8.000 evra po kvadratu

Nekretnine u Crnoj Gori, bez obzira da li je reč o onima koje se nalaze na primorju ili ne, veoma su interesantne kupcima iz Srbije. Tim povodom istraživali smo, koje su to lokacije na kojima se najviše kupuju nekretnine u susednoj Crnoj Gori, kao i po kojim cenama.

Crnogorsko tržište nekretnina tokom 2014. godine, posle sasvim solidnog početka, poslednjih nekoliko meseci beleži veći pad prometa, podaci su Zavoda za statistiku Crne Gore (Monstat-a). Razlog tome navodi se, pre svega, loša situacija u Rusiji i Ukrajini, odakle je poslednjih godina i najveći broj kupaca nekretnina u Crnoj Gori.

Naime, od 2008. godine, naročito u primorskim opštinama Crne Gore, primećen je pravi “bum” na tržištu nekretnina, koji su činile: povećana potražnja za nekretninama, najviše od strane Rusa, drastičan skok cena, kao i izgradnja objekata.

Tako su poslednjih šest, sedam godine nekretnine najtraženije na tržištu ove zemlje, pa su Rusi i dalje u najvećem broju njihovi kupci, a zanimljiv je podatak da su odmah iza i građani Srbije.

Najviše se traže stanovi u novogradnji, a cenu određuje lokacija. Tako su najskuplji stanovi u Budvi, zatim slede Tivat i Podgorica, dok su najpovoljniji u Nikšiću, gde je za kvadrat novogradnje potrebno oko 588 evra.

Prema podacima Monstat-a, broj prodatih novoizgrađenih stanova u CG, tokom prva četiri meseca ove godine iznosi 168, što je za oko 35% manje nego u istom periodu prošle godine. Međutim, zanimljivo je da uprkos manjoj prodaji, cene stanova konstantno rastu.

Prodaja sve slabija, a cene u porastu

Ovu kontradiktornost ni agencije za nekretnine u Crnoj Gori sa sigurnošću ne mogu da objasne, ali je činjenica da iako je prodaja iz meseca u mesec sve slabija, negde čak i za 60 odsto u odnosu na prošlu godinu, cene konstantno rastu.

Tako je prosečna cena novogradnje u Crnoj Gori, u prvom kvartalu, ove godine iznosila 1.227 evra po kvadratu, što je za oko 21,7% više nego u istom vremenskom periodu prošle godine, kada je kvadrat koštao oko 1.010 evra. Najveća prosečna cena novogradnje zabeležena je u Budvi, gde je za kvadrat novogradnje potrebno 1.752 evra, navodi se u Zavodu za statistiku Crne Gore (Monstat), a u Budvi je ugovoreno i rekordnih 2.418 evra po kvadratu.

Podatak da je u prvom kvartalu ove godine prodato 168 stanova u Crnoj Gori, u odnosu na prošlogodišnjih 258, dovoljno govori da crnogorsko tržište nekretnina beleži pad prometa. Od ukupno 168 prodatih stanova, čak 148 je u Podgorici, dok je preostalih 20 u ostalim crnogorskim opštinama.

Kupaca je za sada najviše bilo iz Rusije, Srbije, Ukrajine, a ima ih i iz Nemačke, Skandinavije, zemalja Beneluksa, potvrđuju podaci Monstat-a.

Najskuplji kvadrat u Budvi

Najtraženiji stanovi su u Budvi, gde je kvadrat shodno tome i najskuplji. Cenu određuje lokacija, pa su oni bliže centru i sa pogledom na more najskuplji. Tako je za stan u samom centru Budve potrebno izdvojiti oko 3.500 evra po kvadratu.

Ako se pogledaju ostale lokacije u Budvi, cena će zavisiti od kvaliteta gradnje, blizine mora i kretaće se od oko 1.650 evra po kvdaratu, pa sve do 2.650 evra.

Najskuplja lokacija za kupovinu nekretnina u Budvi, ali i čitavoj crnoj Gori, jesu "Dukljanski vrtovi", gde kvadrat superluksuznih apartamana, u vilama na Zavali, košta između 6.000 i 8.000 evra.

Kvadrat u Podgorici i do 3.000 evra

Pored Budve, najviše se traže nekretnine u glavnom gradu Crne Gore. Tako je za stan u Podgorici potrebno od oko 800 do čak 3.000 evra. Kupci najviše traže novogradnju na dobroj lokaciji. Shodno tome, najskuplje nekretnine i jesu u samom centru grada, a prosečna cena po kojoj se ostvaruje promet kreće se oko 1.100 evra po kvadratu.

Ekskluzivne lokacije - Porto Montenegro i Luštica bej

Čini se da su cene luksuznijih nekretnina prilično visoke u susednoj Crnoj Gori, a tome u prilog govori i podatak da je prosečna cena stana u Porto Montenegru i Luštica bej-u, ekskluzivnim lokacijama na crnogorskom primorju, oko 4.000 evra. Zanimljivo je da su svoje vlasnike, brojne nekretnine na ovoj lokaciji, dobile još u sivoj gradnji, a oni su uglavnom poznata imena svetskog šou biznisa i džet seta.

Kupci dolaze iz svih delova sveta, a kako navode u crnogorskim agencijama za nekretnine najviše ih ima iz Rusije, Emirata, Skandinavije, Nemačke, kao i iz Srbije.

Pristupačne cene stanova

Osim luksuznih nekretnina, u Crnoj Gori veliki broj naših ljudi, kao i stranaca, kupuje stanove, ali i apartmane koji su povoljniji i pristupačniji mogućnostima prosečnog kupca. Cene najviše zavise od stanja u kome se nekretnina nalazi, kao i od udaljenosti od obale ili centra grada.

Prodaju se i stari i novi stanovi, a kupci ipak više žele novogradnju. Primera radi u Herceg Novom se za oko 50.000 evra može kupiti stan od 46 m², na svega 150 metara od mora, kao i trosoban stan, od 80 m², u centru Igala, u neposrednoj blizini obale sa pogledom na more, po ceni od oko 1.400 evra po kvadratu.
Povoljnije nekretnine mogu se pronaći i u Sutomoru, gde se stanovi kreću po ceni od oko 1.000 evra po kvadratu, kao i u Baru, gde prosečna cena iznosi oko 930 evra po kvadratu.

Ako ste ljubitelj starih, primorskih stanova, u kamenim zgradama, onda ćete jedan takav od 50 kvadrata u Prčnju, nadomak Kotora, udaljen svega 50m od mora, platiti oko 80.000 evra.

Ako je uzme u obzir da prema poslednjim podacima Monostat-a (Zavod za statistiku Crne Gore) u Crnoj Gori ima ukupno 314.000 stanova, što znači da na dva stanovnika dođe jedan stan, možemo zaključiti da iako relativno malo tržište nekretnina, poslednjih godina doživljava veliki pomak i uprkos trenutnoj krizi, u agencijama veruju da će kupovina stanova i apartmana ponovo biti na dobrom nivou.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar