Navikavanje na notare

Dva i po meseca nakon što su počeli da rade, javni beležnici kažu da su građani navikli da pravne poslove završavaju u njihovim kancelarijama. Obraćaju im se najviše za overu dokumenata, sklapanje ugovora o prometu nepokretnosti, ugovora o doživotnom izdržavanju, za sastavljanje testamenata i podelu bračne imovine.

Radmila Petrić je nedavno prodala stan, a ugovor o prometu nepokretnosti napisala je agencija za nekretnine. Potom je ugovor proverio javni beležnik i sačinio zapis kojim je postao javna isprava.

"Mi smo ga ovde iščitali, razjasnili sve članove ugovora, nikakvih nedoumica nije bilo, i kad kažem jasan – onda mislim da mi nije potrebno nikakvo pravničko znanje da bih ga razumela", ističe Radmila Petrić.

Ljiljana Petronijević ima, međutim, drugačije iskustvo. Ugovor o prodaji stana koji je nasledila od roditelja čekala je, zbog nepotpune dokumentacije – 20 dana. Morala je da donese nov vlasnički list, očevu umrlicu staru deceniju i po, i majčinu kršetnicu.

"To je bilo malo jednostavnije u sudu: donesete dokumenta, oni pogledaju, overe vam ugovor i odmah je tu pored šalter gde plaćate. A kod notara: donesete dokumenta kad prikupite, onda ih on uzme u razmatranje, pa vam tek za nekoliko dana zakaže da dođete da vam uradi ugovor", objašnjava Ljiljana Petronijević.

Notari objašnjavaju da bez kompletnih dokumenata ne može da se zaključi ugovor, niti da se garantuje pravna sigurnost.

"Uglavnom se klijenti iznenade kada čuju šta im od dokumentacije sve tražimo, ne shvatajući zašto se sve to traži, jer im to niko do sada nije tražio. Kada građani prodaju stan malo negoduju, međutim, kada su u ulozi kupca vrlo im prija", ističe javni beležnik Nina Štiglić.

Vlasnici agencija za nekretnine su podeljeni. Dragan Jovanović iz agencije "Hedonija" ističe primer Barajeva, gde postoji samo jedan notar. Tamo je klijent hteo da proda nekretninu koja je pod hipotekom.

"Imate tri strane u procesu koje to žele da obave na obostrano zadovoljstvo i notara koji insistira da se to obavi pod nekim uslovima koje on predlaže – a ti uslovi ne odgovaraju nijednoj stranci u procesu", objašnjava Jovanović.

U drugoj agenciji kažu da je promet isti u poslednje tri godine. Odgovara im i što se termini zakazuju, pa nema čekanja.

"Ako je čitanje zakazano u 12, tačno u minut se ugovori iščitavaju, u 12.15 se ispotpisuju, za 20 minuta se sve to završi i onda idemo do banke da prebacimo novac", objašnjava Vinko Čajević iz agencije "Stanovink".

Svaki notar ima pristup sudskom registru, gde proverava da li je objekat bio u prometu u poslednje četiri godine. Uskoro bi trebalo da se povežu i sa katastrom. A time, kažu, garantuju pravnu sigurnost.

"Uradimo zapis u roku od tri dana od momenta predaje dokumentacije, kada je dokumentacija kompletna. Navodi o tome da se čeka nedeljama ili mesecima zaista nisu tačni", kaže javni beležnik Lela Milanović Radojičić.

U Srbiji su do sada otvorene 93 kancelarije javnih beležnika. Prema Zakonu o javnom beležništvu, jedan notar se imenuje na svakih 25.000 stanovnika, što znači da će ih u zemlji biti više od 350.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar