Naslednici dočekali 520 kuća, stanova, lokala

Ove godine Agencija za restituciju prednost će dati vraćanju oduzete imovine u naturalnom obliku.

S obzirom na već vraćenu imovinu i procene o tome koliko se još traži, cilj Agencije je da se ove godine potpuno okonča vraćanje svega onoga što se može vratiti u naturi: objekata, građevinskog, šumskog i nekomasiranog poljoprivrednog zemljišta, osim komasiranog poljoprivrednog zemljišta.

To, konkretno znači da bi do kraja ove godine trebalo da se okonča postupak vraćanja najvrednijeg dela oduzete imovine u naturi.

Istovremeno, planira se i značajnije vraćanje komasiranog poljoprivrednog zemljišta , što će biti omogućeno izmenom Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju u delu koji se odnosi na komasirano poljoprivredno zemljište.

Do kraja prošle godine bivšim vlasnicima ili zakonskim naslednicima rešenjem Agencije za restituciju vraćeno je poslovnih prostora, zgrada i stanova na preko 196.300 kvadratnih metara, odnosno ukupno 2.986 objekata.

Ono što je, takođe važno, od tog broja u Vojvodini je vraćeno 520 objekta. Tako je u Novom Sadu vraćeno 211 objekata, Pančevu 75, Subotici 46, Somboru 34, Rumi 24. Zrenjaninu 22, Sremskoj Mitrovici 17, Srbobranu 17. U Kikindi je vraćeno 9 objekata, Kanjiži 8, Kuli, Senti i Adi 7, Bačkoj Topoli 5, dok je u Kovinu i Šidu vraćeno četiri. U Kovačici, Inđiji ,Žablju, Petrovaradinu i Apatinu vraćena su tri objekta, a u Vršcu i Bečeju po dva. Jedino je u Novom Bečeju , Novoj Crnji, Vrbasu, Bačkom Gradištu, Bačkom Petrovcu i Alibunaru vraćen samo po jedan objekat.

Najviše stanova i poslovnog prostora vraćeno je u Novom Sadu.

Naslednici su dobili 19 stanova, 183 poslovna prostora i 9 zgrada. Naslednici u Pančevu dobili su 69 objekata poslovnog prostora, jedan stan i pet zgrada, u Sremskoj Mitrovici 17 objekata poslovnog prostora, Rumi 23 i jednu zgradu, Senti šest, Somboru 26 poslovna prostora, tri stana i pet zgrada.

U Subotici je vraćeno 43 objekta poslovnog prostora, jedan stan i tri zgrade. Agencija za restituciju vratila je do kraja prošle godine ukupno 2.282 objekta poslovnog prostora, 370 stanova i 334 zgrade.

Ono što nas čeka je izmena zakona kojom treba da bude omogućena i tako zvana supstitucija, to jest da se u naturi vrati imovina slična onoj koja je oduzeta. Sada se samo vraća nacionalizovana imovina koja postoji.

Takođe, najviše problema ima oko vraćanja poljoprivrednog zemljišta tako da se i tu čeka izmena zakona o vraćanju oduzete imovine kako bi se ispravila nepravda a naslednici umesto papira ili novca dobili oranice.

Imovina i Holokaust

Narednog meseca Agencija za restituciju organizuje međunarodnu konferenciju o oduzimanju imovine kao posledice Holokausta, kao i oduzimanju imovine od strane okupatora i saradnika okupatora na teritoriji Srbije za vreme Drugog svetskog rata.

Na konfernciji će biti reči i o načinima na koji se mogu otkloniti ili ublažiti posledice ovih zločina.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar