Naselje Staro sajmište biće izmešteno 2008. godine

Stanovnici naselja Staro sajmište koje žive u legalnim objektima u Bloku 18 uskoro bi mogli biti preseljeni zbog uređenja tog dela Novog Beograda. Kako se planira, na tom potezu biće izgrađeni komercijalni objekti, pa bi iseljenje moglo da počne čim se odrede investitori.

Kako je najavila Ivana Milenković, arhitekta SO Novi Beograd, iseljavanje žitelja sa prostora nekadašnjeg sajmišta i logora za vreme Drugog svetskog rata moglo bi da počne sledeće godine, kada se planira početak izgradnje Memorijalnog centra.
To su prethodnih dana potvrdili i gradski čelnici rekavši da se još ne zna tačna lokacija na koju će stanari biti preseljeni, ali ono što je sigurno, jeste da će se voditi računa da niko ne bude oštećen.

Ono što je izvesno, za preseljenje stanara biće nadležni investitori koji se prihvate izgradnje. Investitor neće imati nikakve obaveze prema stanovnicima nelegalnih objekata.

Podsećamo, glavni arhitekta Novog Beograda je rekla da se na Starom sajmištu trenutno nalazi samo sedam objekata koji su tu bili 1937. godine kad je Sajam izgrađen, dok su ostali (21 objekat) porušeni za vreme bombardovanja Beograda 1944. godine. U prvoj fazi biće rekonstruisani postojeći objekti, dok će porušeni, prema originalnom planu, biti ponovo izgrađeni u drugoj fazi. Svi ostali objekti koji planom tu nisu predviđeni, poput prodavnica, prodajnih salona i radničkih baraka, biće uklonjeni.

Tako će Memorijalni centar u znak sećanja na više od 48 hiljada stradalih na tom mestu u Drugom svetskom ratu ponovo činiti Centralna kula, italijanski, češki, mađarski i turski paviljoni koji će biti rekonstrisani, baš kao i zgrade uprave Sajma i Spasićev paviljon u kojem se nalazi klub "Posejdon". Ponovo će biti izgrađeni centralni paviljon, rumunski, ribarski paviljoni, paviljon filipsa, nemački paviljon, kao i pet jugoslovenskih izložbenih paviljona.

Prema rečima nadležnih u SO Novi Beograd ideja je da Staro sajmište, preko Memorijalnog centra, postane mesto gde će ljudi moći da se edukuju o onome što se na tom mestu desilo za vreme rata. Sa druge strane, u pratećim objektima moći će da se održavaju koncerti, ali samo klasične muzike, napraviće se biblioteke, galerije...

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar