Napravite stan u kojem nema zidova

Ukoliko spadate u poklonike veoma modernog, takozvanog open space plana, to jest otvorenog prostora, a imate stambenu jedinicu male kvadrature, zidovima podeljenu na različite funkcionalne celine, sigurno ste više puta razmišljali o tome kako da na najbolji način postojeće površine objedinite i stvorite utisak prostranijeg ambijenta.

Ovakvi prostori su veoma fleksibilni za korišćenje i opremanje. Mogu jednostavno da promene svoju funkciju iz stanovanja u poslovanje i slično, što im daje mogućnost da se prilagode gotovo svim potrebama svojih korisnika.

Prvo o čemu valja voditi računa je dobro planiranje prostora koji želite da objedinite. U ovo se nemojte upuštati bez pomoći stručnih lica, arhitekte, a prvenstveno građevinskog inženjera - statičara, koji će vas posavetovati o tome šta od postojećih zidova može da se ukloni a šta mora da se zadrži, pošto predstavlja konstruktivni sklop objekta.

Posebnu pažnju treba obratiti i na postojeće instalacione i ventilacione kanale, kao i na dimnjake. Šta god da planirate da radite u stanu, njih ne smete da rušite.

U osnovi, sve što ne predstavlja noseće elemente možete da uklonite, pa ispočetka formirate novi enterijer, baš onakav kakav želite da dobijete.

Ipak, vodite računa o zoniranju ovako dobijenog prostora. U odnosu na aktivnosti i vreme koje provodite u stanu, valjalo bi razdvojiti prostor na posebne funkcionalne celine koje će iako bez postojanja čvrstih, nepomičnih pregrada, jasno staviti do znanja šta im je namena.

Počnimo od ulaznog dela u koji treba smestiti plakare za garderobu i obuću, kako bi se centralni deo stana rasteretio od te vrste mobilijara.

Ovi delovi stana su često najudaljeniji od prirodnih izvora svetlosti, te ih treba obogatiti ponekim ogledalom na zidu ili samim vratima plakara. Na ovaj način prostor će delovati veće i svetlije, a sama postavka nameštaja će jasno dati do znanja koja je namena.

Ako je vaše kupatilo bez izvora prirodnog svetla, zid kojim je odvojeno od ostalog prostora stana možete delimično ili u potpunosti da uklonite, a barijeru da rešite peskarenim sigurnosnim staklom ili staklenim opekama. Ova rešenja će i u ovaj deo stana uvesti svetlost, a neće narušiti privatnost kupatila.

Ukoliko je moguće i ako vaše potrebe to dozvoljavaju, uklonite sve one pregrade koje formiraju minijaturne prostore tipa ostave i slično, koje presecaju prostor, a nisu preterano funkcionalne. Integrišite ove površine u centralnu zonu stana. Može delovati neverovatno, ali u nekim slučajevima 1,5 ili dva kvadrata mogu da čine značajnu razliku.

Kada ste se rešili zidova, podelu centralne zone na funkcije ćete obaviti promišljenom postavkom nameštaja, paravana, zavesa.

Kuhinju ćemo od ostatka prostora često odvojiti pultom ili šankom koji nam omogućava da ga koristimo kako pri pripremi hrane, tako i pri obedovanju.

Spavaći deo, ukoliko ne želite da noći provodite na nameštaju koji se rasklapa, možete odvojiti transparentnom policom, pomičnim paravanom ili čak zavesom. Svaki od ovih predloga zauzima manje mesta i fleksibilniji je od zidanog zida i omogućava laku i brzu reorganizaciju prostora.

STRUČNA POMOĆ

NAJVAŽNIJE je da imate dobar plan i jasnu viziju potreba, a konkretna rešenja najbolje je da prepustite stručnjacima, koji znaju kako da ideje sprovedu u delo da bi vaš otvoreni prostor bio i lep i funkcionalan.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar