Najvljene nove pogodnosti za povećanje energetske efikasnosti

Iako trošimo manje energije u odnosu na daleko razvijenije zemlje, to što potrošimo rasipamo i koristimo neefikasno. To rasipanje se najbolje vidi u potrošnji toplote za grejanje gde smo u vrhu lestvice ­ isključivo zbog loših izolacionih svojstava naših stanova i kuća.
Podaci govore da trošimo oko 250 kilovat-sati struje po metru kvadratnom godišnje, dok, recimo, u Austriji taj broj iznosi 120 kilovat-sati, uz konkretne projekte da se i to smanji na 70 kWh.
Naša država najavljuje ne samo povoljne kredite već i nepovratna sredstva, a banke počinju da nude pozajmice, uz daleko povoljnije kamatne stope zarad boljeg ušuškavanja kuća. Deo svetske banke IFC, velika bankarska grupa, posle konferencije u Kjotou, dobila je zadatak da finansira projekte obnovljive energije i povećanje energetske efikasnosti i, za početak, odobrila je Prokredit banci dodatnih 15 miliona evra da u većem obimu pomogne popravljanje energetske efikasnosti naših domaćinstava. Tako je Prokredit banka prva kod nas počela da odobrava pozajmice i kredite za povećanje energetske efikasnosti.

Sredstva su, po rečima Mirjane Zakanji, zamenika direktora Prokredit banke, namenjena, pored ostalog, za adaptaciju prostora, kao što su zamena prozora i radijatora, rekonstrukcija grejnih izolacionih i ventilacionih sistema, veće ulaganje u izolaciju spoljnih zidova, krovova, nabavku štedljivijih uređaja za domaćinstvo.

Znajući kakva je finansijska moć klijenata, Mirjana Zakanji naglašava da ovom kreditnom linijom baš zato i nude niže kamatne stope, i to na duži rok. Za uštedu energije krediti za fizička lica se odobravaju u iznosu od 20.000 evra, sa rokom otplate do sedam godina. Postoji mogućnost osiguranja ovih kredita kod Nacionalne korporacije pri čemu se odobravaju iznosi i do 50.000 evra sa rokom otplate do 20 godina. Krediti do 10.000 evra odobravaju se bez žiranata i zaloga, a za kredit do 20.000 potreban je jedan kreditno sposoban žirant ili obezbeđenje u vidu pokretne i nepokretne imovine. Kamate su od 10,79 posto, a svi krediti se realizuju u roku od tri dana.

Do sada je isplaćen 1601 kredit, ukupne vrednosti više od pet miliona evra. Prosečan mesečni rast odobrenih kredita za uštedu energije je 25 posto. Veliko interesovanje je znak visoke svesti o mogućnostima uštede povećanjem energetske efikasnosti .

Prokredit banka je angažovala 20 stručnjaka koji na terenu procenjuju potrebna ulaganja i na licu mesta prave finansijsku konstrukciju potrebnu građevincima.
Pet santimetara za pola računa

Najviše može da se uštedi ugradnjom toplotne izolacije na spoljnim zidovima, tavanicama i podovima. Ako se za izolaciju koristi mineralna vuna, stiropor ili neki od novih materijala (neopor) debljine samo tri santimetra, gubitak energije će se smanjiti za trećinu, sa pet santimetara izolacije ­ za polovinu, a sa sedam čak za dve trećine u odnosu na prethodno stanje. Duplo deblja izolacija ne znači da je i duplo skuplja, već povećava troškove najviše za petinu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar