Najskuplji stanovi su u Beogradu: A evo gde je trenutno najjeftiniji kvadrat u Srbiji

Na tržištu nekretnina u Srbiji najviše se trguje stanovima, a prošle godine prodato ih je gotovo 34.000. Nešto manji promet ostvaren je na tržištu poljoprivrednog zemljišta.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, cena kvadrata stambenog prostora i dalje je najviša u Beogradu, a najniža u Pirotu, Vranju, Leskovcu i Valjevu.

Da bi kupila stan u centru Kraljeva, porodica Nikolić je prošle godine prodala kuću od 200 kvadrata u selu.

- Kuća u selu je prodata ispod svake cene, a stan smo kupili u staroj gradnji zato što je mnogo kvalitetnija gradnja, a cena je bila 600 evra po kvadratu - kaže Olivera Nikolić iz Kraljeva.

Da mnogi Kraljevčani razmišljaju slično kao Olivera, pokazuje i to što je cena kvadrata u staroj gradnji mirovala, dok je prošle godine novogradnja bila jeftinija za petinu nego 2016, što je najveći pad u celoj zemlji.

- Malo zbog slabe gradnje u gradu, malo zbog nepovoljnije ekonomske situacije, slabijeg boniteta klijenata, projekata. Mada, što se tiče kvalitetne novogradnje, na dobroj lokaciji, ona je ostala na istom nivou - kaže Mirjana Kuzmanović iz Agencije za promet nekretnina iz Kraljeva.

I u Čačku bez mnogo gradilišta, u ponudi uglavnom starogradnja za oko 550 evra po kvadratu.

- To je otprilike neka vrhunska cena. Jedino mali stanovi kao što su garsonjere, jednosobni stanovi koji idu negde oko 25 kvadrata, oni su nešto skuplji i idu negde do 600, 650, do 700 evra - rekao je Ratomir Simović iz Agencije za promet nekretnina iz Čačka.

Najviše stanova kupljeno u Beogradu

U glavnom gradu je prošle godine najviše stanova pazareno, iako su cene uglavnom rasle. U Starom gradu je novogradnja prosečno plaćana 1.950 evra po kvadratu, na Vračaru 150 evra jeftinije. Kvadrat u Novom Sadu koštao je 1.050 evra, Kragujevcu 850, Nišu 800 evra.

U Vršcu je za godinu dana prodaja pala za petinu. Uglavnom se kupuju stanovi, iako su kuće u gradu gotovo upola jeftinije, od 300 do 500 evra po kvadratu.

- U Vršcu imamo zahteve za kuće koje su do nekih 50.000 evra s obzirom na to da je kreditna sposobnost ljudi u Vršcu maksimalno do 40.000-45.000 evra. Skuplje kuće idu dosta teško - kaže Zlatica Stojanović iz Agencije za promet nekretnina.

Prošle godine, najskuplje nekretnine prodate su u prestonici – dve kuće na Dedinju za po 1.300.000 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar