Najam stanova za studente isti kao i prethodnih godina, najskuplji u blizini fakulteta

Cene stanova koje najčešće iznajmljuju akademci uglavnom su iste kao i prošle godine, a bum na tržištu nekretnina u univerzitetskim gradovima u Srbiji očekuje se krajem avgusta i početkom septembra.

U prestonici Srbije raspon cena je šarenolik, a najviše zavisi u kom delu grada studenti traže stan.

U centru Beograda garsonjera se može naći za oko 150 evra, dok jednosobni i jednoiposobni stanovi koštaju do 250. Lokacija u blizini Vukovog spomenika je najtraženija, jer se u blizini nalazi veliki broj fakulteta.

Garsonjera u tom delu grada može se iznajmiti za 150 do 180 evra, dok mesečni najam stana od 40 kvadrata iznosi 250 evra. Cene su slične i u blizini Ekonomskog fakulteta, pa tako dva ili tri studenta dvosoban stan mogu iznajmiti za 250 evra.

Što se više udaljavate od centra grada, i cene zakupa padaju. Tako studenti FON-a, FPN-a i Saobraćajnog fakulteta koji traže stanove na Voždovcu mogu da prođu dosta jeftinije. Stan od 66 kvadrata u ovom delu grada košta 230 evra, a jednosoban od 35 kvadrata isto koliko i garsonjera u centru - 160 evra.

U agencijama kažu da su cene slične i u Novom Sadu, mada nešto malo niže. Garsonjere koje su bliže kampusu Univerziteta u naseljima Liman i Grbavica iznajmljuju se za od 110 do 200 evra, u zavisnosti od lokacije i opremljenosti stana, dok stanovi do 40 kvadrata, koji imaju dnevnu i spavaću sobu, u ovim naseljima koštaju od 180 do 250 evra. U centru grada i na Bulevaru oslobođenja ovakve stanove je moguće iznajmiti i za cenu od 150 evra mesečno, a garsonjere i dvorišni stanovi se mogu naći i za samo 100 evra. Studenti u Novom Sadu ređe zakupljuju dvosobne ili trosobne stanove, a takvi na mestima udaljenijim od fakulteta koštaju od 180 do 200 evra mesečno.

Izvršni direktor agencije „Solis“ Dragan Rabatić ne očekuje dodatna poskupljenja.

- Vlasnicima je mnogo bitnije da im stan ne stoji prazan nego da podignu cenu. Prazan stan ih košta bar 100 evra mesečno, što im nije u interesu - kaže Rabatić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar