Na Novom Beogradu počelo rušenje nelegalnih objekata

Samo par dana nakon što je ministarka saobraćaja i građevinarstva, Zorana Mihajlović, na sastanku sa čelnicima beogradskih opština u četvrtak izjavila da postoji delimičan spisak objekata u glavnom gradu koji će sigurno biti srušeni, opština Novi Beograd počela je rušenje onih koji nemaju predat zahtev za legalizaciju.

Do sada ih je srušeno pet, a među njima i neki na spornom Savskom nasipu, gde je bez dozvole izgrađen veliki broj objekata. Bageri su, međutim, još daleko od rušenja kuća uz Savu, jer Opština mora da sačeka odluku Sekretarijata za legalizaciju.

Trag su na Savskom nasipu ostavili bageri koje je poslala građevinska inspekcija Opštine Novi Beograd.

- Tu je neko počeo da pravi neke terene, ko zna šta su počeli da prave. Ograda koja je to sve ograđivala ona je srušena, srušene su te rampe, a sledeće nedelje bi trebalo da bude i ta zemlja raznešena. Mislim da mašine koje su bile neophodne za to nisu bile u tom momentu dostupne - kaže Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd.

Po zakonu, bageri mogu da ruše objekte za koji nije predat zahtev za legalizaciju, ali ne i one koji su izgrađeni bez građevinske dozvole. Iako su na Savskom nasipu nadležne službe izdavale samo dozvole za korišćenje priobalja, koje ne podrazumevaju izgradnju, uz reku su nikle nimalo skromne kuće.

Neki od prilaza su porušeni, ali za ostale objekte ovde na Savskom nasipu važi druga priča. Dok gradski Sekretarijat za legalizaciju ne odbije njihove zahteve opština Novi Beograd nema pravo da ih ruši.

Predsednik opštine Novi Beograd kaže da je većina onih koji su podigli kuće uz Savu zahtev za legalizaciju predala - Sve kuće koje su zidane na Savskom nasipu su zidane u poslednjih 15 godina i mislim da sve vlasti u poslednjih 15 godina preuzimaju odgovornost, ali u ovom momentu 95 posto tih objekata ima predat zahtev za legalizaciju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar