Na doboš otišlo tek 600 stanova

Od 90.000 osiguranih stanova u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita problematično manje od procenta.

Sve više stanova, kuća, poslovnog prostora, njiva, u poslednje vreme odlazi na doboš. Tačnog podatka koliko je aktiviranih hipoteka nema. Jedino je poznato da je oko 600 korisnika osiguranih stambenih zajmova ostalo bez svojih kuća i stanova. To je podatak Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Iako je broj ovih nevoljnika u odnosu na period od pre godinu dana povećan za stotinak, ne može se reći da je u pitanju „masovna epidemija”, jer je Korporacija osigurala oko 90.000 kredita. Rečju, manje od jedan odsto korisnika stambenih zajmova prestalo je da plaća mesečne rate.

Ni svi još nisu napustili tako kupljene stanove, jer postupak od aktiviranja hipoteke do prodaje stana dosta dugo traje tako da je do sada prodato svega 79 ovako vraćenih nekretnina.

U Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita navode da su korisnici stambenih kredita još uvek veoma uredni u otplati svojih kredita.

– Ne možemo reći da trend rasta kredita sa problemom u otplati ne postoji, ali u društveno-ekonomskom trenutku i dalje je srećom veoma mali. Korporacija je ukupno otpočela plaćanja za nekih 600 dospelih kredita, dok je prodato svega 79 nekretnina. Takozvanih problematičnih kredita ima indeksiranih kako u evrima tako i u švajcarskom franku, s tim što je kod kredita indeksiranih u „švajcarcima” gubitak Korporacije veći zbog kursne razlike. Može se reći da procentualno učešće problematičnih kredita nije alarmantno. Gledajući širu sliku, za sada smo zadovoljni otplatama i pored navedenog broja dospelih kredita.

Iz njihovog iskustva banke, kod kojih je klijent podigao kredit, nerado i tek kao zadnju meru prodaju nepokretnost na aukciji. Nakon što se istroše sve mogućnosti kako bi se pomoglo klijentu da nastavi da redovno plaća ratu, odnosno kada banka i klijent ne postignu dogovor oko odlaganja roka otplate kredita ili restrukturiranja. Tek ako klijent i nakon odlaganja roka otplate nastavi da neuredno ispunjava obaveze prema banci, sprovodi se prodaja nepokretnosti u postupku predviđenom odredbama Zakona o hipoteci iliZakona o izvršenju i obezbeđenju, nakon čega se iz sredstava ostvarenih prodajom nepokretnosti namiruju potraživanja banke i države ukoliko je u pitanju i subvencija.

– Za korisnike je uvek neuporedivo bolja opcija da sami pokušaju da prodaju svoju nepokretnost i iz te sume namire sva potraživanja, jer aukcijske prodaje zakazuju se sve dok se nekretnina ne proda, što može potrajati i po nekoliko godina, savetuju u Korporaciji.

Zbog sve težih ekonomskih prilika i zbog toga što je nezaposlenost sve veća, oni takođe savetuju klijente da budu oprezni prilikom procene sopstvenih kreditnih mogućnosti, jer to je glavni razlog prestanka otplate kredita.

Pjer Bosk, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke, kaže da oni imaju više od 11.000 stambenih kredita i do sada se pokazalo da su korisnici ovih zajmova izuzetno redovne platiše.

– Aktiviranje hipoteke i prodaju nekretnine banka preduzima isključivo ako su iscrpljena sva druga i za klijenta i za banku prihvatljivija sredstva za namirenje duga. To su i najvažniji razlozi što banka do sada nije prodavala stanove u postupku vansudske prodaje po Zakonu o hipoteci, a u prodaji je svega 15 nekretnina za koje su aukcije zakazane za početak decembra. To je zaista malo u odnosu na broj odobrenih stambenih kredita u Sosijete ženeral banci – kaže Bosk.

On dodaje da kada klijent ima problema sa otplatom rata, banka pokušava da mu izađe u susret i da sa svakim takvim klijentom nađe rešenje, prihvatljivo za obe strane. I sami klijenti, čak i nakon oglašavanja prodaje hipotekovane nekretnine, kontaktiraju banku kako bi im bio odobren reprogram ili se iznašao neki drugi način da do prodaje kuće ili stana ne dođe.

U Eurobanci kažu da više od 98 odsto dužnika redovno vraća stambene kredite.

– Najlakše se prodaju stanovi i kuće na atraktivnim lokacijama, a najteže veće investicije – na primer hale. Ne postoji nikakvo pravilo po koliko puta se odvijaju aukcijske prodaje. Prema Zakonu o hipoteci, dozvoljava se da se na prvoj aukcijskoj prodaji umanji vrednost nekretnine za 25 odsto od procenjene tržišne vrednosti, dok na drugoj aukciji može da se umanji za još 40 odsto. Banka u zavisnosti od iznosa duga može, ali i ne mora, da umanjuje vrednost nekretnine koja je aukcijski predmet prodaje – kažu u ovoj banci.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar