Muke Šveđana: Nema stanova

Stokholm - Cene stanova u Švedskoj su prošle godine na godišnjem nivou zabeležile rast od osam odsto, a glavni razlog je nedostatak raspoloživih nekretnina na prodaju.

Nedostatak stanova u švedskoj prestonci, kako za prodaju tako i za izdavanje, vrtoglavo je povećao cene stanarina.

Mesečna stanarina za stan od 60 kvadratnih metara u Stokholmu dostiže i 2.000 evra i više.

Centralana banka Švedske ne smatra da postoji preveliki rizik od "naduvavanja" cena na tržištu nekretnina i ocenjuje da su građani u stanju da isplate svoje stambene kredite. Dug švedskih domaćinstava četiri puta je veći od njihovih godišnjih prihoda.

Dug švedskih domaćinstava je bukvalno eksplodirao i predstavlja 170 odsto raspoloživih prihoda, što je zabrinulo Međunarodni monetarni fond (MMF) koji je zatražio od švedske vlade sređivanje situacije na lokalnom tržištu nekretnina.

Prosek plata u Švedskoj je oko 4.500 evra, odnosno oko 40.000 švedskih kruna, a najniža, zakonom obavezna mesečna zarada je oko 2.200 evra.

Građevinske dozvole za izgradnju kuća teško se dobijaju i za malu vikendicu na obali jezera Varnen treba čekati više godina. Šveđani koji žele da izgrade kuću po svojoj meri moraju da uzimaju astronomske kredite koje isplaćaju više decenija, neki do kraja života.

Kamatna stopa na stambene kredite nije velika zato se 40 odsto zaduženih Šveđana odlučilo da kredite isplaćaju 50 godina i više.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar