Monte Karlo – nekretnine najskuple

nekretnine u Monte carlu najskuplje

nekretnine u Monte carlu najskuplje

Istraživanje koje je obavila kompanija Global properti gajd bavilo se baš cenama elitnih nekretnina u 110 gradova širom svet.

Uvek je interesantno saznati koliko koštaju stanovi u drugim zemljama, ali ovoga puta je reč o elitnim stanovima koji podrazumevaju veće površine i dobru lokaciju. Istraživanje koje je obavila kompanija Global properti gajd (GPG) bavilo se baš cenama elitnih stanova (uzeta je površina od 120 kvadratnih metara, a gledalo se i mesto stanova koje je podrazumevalo da je to strogi centar.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 110 gradova na svim kontinentima. Na toj listi ubedljivo je na prvom mestu elitni ­ Monte Karlo. To je jedno od najbogatijih mesta u Evropi. Nalazi se u Monaku. Poznat je po kazinima i glamuru. To je, ujedno i mesto u kome poznati i bogati provode odmor. Prema grubim procenama u njemu živi oko 30.000 stanovnika. Inače, Monte Karlo je potisnuo Moskvu koja je sada na drugom mestu, pretekavši trećeplasirani London. Prema podacima GPG, prosečna cena kvadratnog metra elitnog stana u Mote Karlu dostiže čak 47.580 dolara.

Moskva je ne samo glavni, već je i najveći grad Rusije. Broj stanovnika rapidno raste. Prema popisu iz 2008. godine Moskovljana je bilo 10,5 miliona. Moskva je i veliki ekonomski i trgovački centar i dom velikog broja milijardera. Elitni stan poput onog u Monaku u Moskvi košta 20.850 dolara po kvadratnom metru.

London, najveći grad i prestonica Ujedinjenog Kraljevstva, drugi najveći grad u Evropi posle Moskve, sa 7.172.091 stanovnika po poslednjem popisu. On je saobraćajno, trgovačko, industrijsko i kulturno središte zemlje. Za sada, elitni stan u njegovom centru od 120 kvadratnih metara, može da se kupi za20.760 dolara po kvadratu.

Na četvrtom mestu ove liste našao se, kako prenose agencije, Tokio, metropola ­ grad koji je zapravo sastavljen od više delova, koji bi se mogli smatrati posebnim gradovima.

Tokio se sastoji od 26 gradova, šest gradića i osam sela koji su tokom vekova srasli. Iako mnogi smatraju da je grad s najviše stanovnika na planeti Meksiko Siti, pravi rekorder je glavni grad Japana: u njemu živi više od 35 miliona ljudi. Iako zvanični podaci o tome ne postoje, Tokio se istovremeno smatra i centrom svetske tehnologije i gradom koji se najviše približio prizorima gradova iz dela naučne fantastike. U njemu kvadratni metar elitnog stana košta 17.998 dolara.

Na petom mestu je Hong Kong, veliki međunarodni finansijski i trgovinski centar. Nekada je bio britanska kolonija, a danas je pod upravom Kine, ali mu jeUstavom dodeljen relativno visok stepen autonomije. Cena kvadrata elitnog stana u njemu je 16.130 dolara.

Sa petog na šesto mestodospeo je Njujork, grad sa najviše stanovnika u SAD, centar međunarodnih finansija, politike, zabave i kulture. Prvobitno se zvao Novi Amsterdam, a 1664. godine Britanci su mu dali ime Njujork (Novi Jork) u čast vojvode od Jorka. Jedan je od najvećih gradova sveta, i sedište je velikih muzeja, galerija, međunarodnih korporacija i berzi. Grad je i sedište svih međunarodnih ambasada pri Ujedinjenim nacijama, čije se sedište takođe nalazi u Njujorku. Nalazi se u istoimenoj državi. Uže gradsko jezgro čini pet opština: Bruklin, Bronks, Menhetn, Kvins i Stejten Ajlend. U njemu kvadratni metar elitnog apartmana (u proseku) košta ­ 14.898 dolara.

Kako je ekonomska kriza uzela maha, to ostaje da se vidi kako će se rangirati gradovi i cene, ne samo elitnih stanova koji su bili predmet istraživanja eksprata kompanije Global properti gajd-a već i nekretnine uopšte.

Snežana Prljević
[objavljeno: 20/02/2009]

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar