MIR U KOMŠILUKU Za buku u stanu kazna 50.000 dinara

Građanima koji ne poštuju upozorenje da utišaju muziku u svom stanu ili prekinu sa renoviranjem u vreme koje za to nije predviđeno, preti kazna do 50.000 dinara.

To je predviđeno zakonom o stanovanju i održavanju zgrada koji je ovih dana ušao u skupštinsku proceduru po hitnom postupku.

Zakon se opširno bavi sankcijama za vlasnike stanova ili podstanare u slučaju da smetaju komšijama u bilo kom smislu, ali i kada neće da plate održavanje zgrade ili kada vlasnici stanova od upravnika zgrade prikrivaju podstanara.

Novi propisi predviđaju kaznu od 5.000 do 50.000 dinara ako se oglušite o upozorenja komunalnog inspektora jer mimo kućnog reda pravite buku. U vreme od 14 do 17 časova i od 22 uveče do 6 ujutru biće zabranjeno glasno puštanje muzike i pevanje, kao i lupanje zidova, bušenje... Žurke i slavlja su dozvoljeni, ali pod uslovom da o tome prethodno obavestite komšije, napisom na vratima ili na drugi način.

Novi zakon o stanovanju donosi 19 novina i u „život zgrada“ unosi ekonomski i socijalni razvoj i zaštitu životne sredine, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva.

Kaznom do 50.000 dinara biće kažnjeni i svi stanari koji ugrožavaju prostor i slobodno kretanje komšija. Na „crnoj listi“ biće bicikli i kolica po hodnicima, žardinjere koje zimi često „krase“ prostor ispred komšijskih vrata.

U ovim slučajevima možete se požaliti komunalnom inspektoru, a ako se nesavesni komšija ogluši o rešenje inspekcije, može da očekuje sudski proces i kaznu. Stanari će biti kažnjavani i ako neće da plate troškove održavanja zgrade, bilo da je reč o čišćenju ili o zameni sijalica u hodnicima.

Kazna od 5.000 do 50.000 dinara propisana je i u slučaju kada stanari oštete delove zgrade (zidove, vrata, prozore).

Obavezno prijavljivanje podstanara

Vlasnici koji iznajmljuju stanove imaće obavezu da profesionalnog upravnika zgrade (koji će postojati u zgradama sa 30 i više stanova) obaveste o zakupcu (ime, prezime, evenutalno JMBG). Upravnik će morati da zna i da li će zakupac plaćati održavanje zgrade.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar