Miljakovac

Miljakovac je naselje u Beogradu u opštini Rakovica. Miljakovac I sagrađen 1970, a Miljakovac II 1973. Danas postoji i Miljakovac III, samoniklo naselje privatnih kuća, smešteno iza miljakovačke šume. Novonastalo naselje je dobilo i autobusku liniju 48, koja je produžena. Miljakovac je inače poznat po Miljakovačkim izvorima za koje se smatra da su jedni od najčistijih izvora u Beogradu.

Miljakovac se sastoji iz 3 dela: Miljakovac 1, Miljakovac 2 i Miljakovac 3. Miljakovac 1 je okružen zelenilom i parkovima. Nalazi se i osnovna škola koja je dobila ime po slovenačkom pesniku Francu Prešernu. OŠ „France Prešeren” je skoro renovirana. Ima osvetljenje, fudbalski teren i veoma prostrano dvorište. Takođe, ova osnovna škola je poznata po brojnim nagradama iz sporta i važi za školu sa najboljim fudbalerima.[1] Miljakovac 1 je i dobro obezbeđen trgovinskim i uslužnim objektima, kao i autobuskim linijama (47, 50, 54, 59 i 94).

Miljakovac 2 je poznat po svom izvoru (koji se odlikuje relativno niskim procentom fizičko-hemijske i bakteriološke neispravnosti[2]) i obilnom parku pod istoimenim imenom. Sastoji se iz teniskog, fudbalskog i košarkoškog terena. Ima dosta zelenila s ozbirom da je u blizini i Miljakovačka šuma. Ova šuma takođe pruža mogućnosti za rekreaciju[3]. Između Miljakovca 2 i Kanarevog Brda nalazi se prostrana poljana na kojoj stanovnici ovog naselja svakodnevno uživaju u raznim rekreacijama. Pored parka Izvor prolaze autobusi 48 koji ide od pančevačkog mosta do Miljakovca 3 i nova linija 504 koja ide od Resnika do Miljakovca 3. Ovde se takođe i održava Alkoholijada.

Miljakovac 3 je novonastalo naselje. Okruženo je Miljakovačkom šumom. Ovaj deo Miljakovca je zabačenije i mirnije mesto. Nalaze sa samo privatni posedi, ima malo trgovinskih objekata, ali se još uvek ovo naselje gradi. Razni investitori su zainteresovani za ulaganje na Miljakovcu 3 tako da se naselje polako širi.[4][5] Miljakovac 3 i Jajinci se polako približavaju, zbog sve više naseljavanja stanovnika na Miljakovcu 3.

Miljakovac okružuju naselja: Kanarevo Brdo, Jajinci, Resnik, Rakovica i Stari Košutnjak.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar