Manji stanovi u centru Novog Sada najskuplji i najtraženiji

Nakon naglog skoka cene kvadrata, tržište nekretnina se u poslednjih tri do šest meseci stabilizovalo.

Zbog povećane potražnje za stanovima, u 2016. godini došlo je do naglog porasta cene kvadrata u Novom Sadu. Mala primanja, velika nezaposlenost i teška situacija u društvu odrazili su se i na promet nekretnina, pa su pre dve-tri godine cene stanova dostigle minimum i prodaja je neko vreme stagnirala. Međutim, prema rečima agenata, tržište u Novom Sadu znatno se oporavilo i u prvoj polovini 2017. prodato je duplo više stanova nego u godini pre.

I dalje se najviše traže garsonjere, jednosobni i jednoiposobni stanovi, koji su zbog kvadrature idealni za izdavanje. Osim toga, sve se više gradi, pa je i sve veća zainteresovanost kupaca za novogradnju.

Na vrednost nekretnine utiče lokacija, starost zgrade, spratnost, očuvanost stana, odnosno da li je potrebno dodatno ulaganje. Kako se „prilazi” centru, i cena raste, a najtraženiji i najskuplji su stanovi na Grbavici, u samom centru, na Limanima, Bulevaru oslobođenja, Žitnom trgu, kao i ulice oko Železničke stanice, Betanije i Riblje pijace. Na tim mestima kvadratni metar stambenog prostora u novogradnji kreće se od 1.300 do 1.400 evra, odnosno 1.600 do 1.800 u centru.

Izuzetno tražena lokacija je i Bulevar patrijarha Pavla (nekadašnji Somborski bulevar), gde je sve više novih zgrada, a kvadratni metar je oko 1.100 evra. U „Best nekretninama“ kažu da su cene stanova u delovima grada poput Detelinare, Novog naselja, Adica, Telepa i Podbare 100 do 200 evra po kvadratu niže u odnosu na popularnije kvartove.
Izuzetno tražena lokacija je i Bulevar patrijarha Pavla (nekadašnji Somborski bulevar), gde je sve više novih zgrada, a kvadratni metar je oko 1.100 evra

Ne treba zaboraviti ni to da su stambeni krediti sve povoljniji i kamatne stope niže nego pre pa sve više ljudi odlučuje da se skući upravo na taj način. Novosadski agenti za prodaju nekretnina kažu da u principu nema pravila, ali da se građani pođednako odlučuju za kupovinu stambenog prostora i na kredit i za keš.

„Pojedini kupci će se pre odlučiti za kupovinu stana za određeni iznos na manje atraktivnoj lokaciji, nego da za iste pare kupe stan manje površine, ali na boljoj lokaciji“, rekao nam je direktor agencije „Bomil nekretnine” Bojan Maljenović, i objasnio da je porodicama važnija kvadratura i raspored prostorija, dok se oni bez dece češće odlučuju za novogradnju.

On kaže i to da je sve više mladih iz IT sektora koji pazare nekretnine u novogradnji, a razlog je i to što im je to često prvi stan pa su oslobođeni poreza.

Najtraženiji stanovi starije gradnje su oni na Novom naselju, Detelinari i Limanima, i njihova cena je oko 800 evra po kvadratnom metru, odnosno oko 100-150 evra po kvadratu više ukoliko je u pitanju centar grada.

Na tržištu nekretnina u Novom Sadu najskuplji su stanovi u „Pupinovoj palati”, a kako kažu u agencijama, razlog za to je atraktivnost lokacije i brojni sadržaji u okviru objekta. Kupci su u principu najmanje zainteresovani za prizemlje i potkrovlje, osim u „Pupinovoj palati” gde su viši spratovi zbog pogleda na grad izuzetno popularni.

„U zavisnosti od načina plaćanja, postoje i određene pogodnosti za kupce stanova u izgradnji“, rekao nam je direktor prodaje u kompaniji „Galens invest” Vladimir Šojić, i dodao da vrlo često izlaze u susret kupcima i prilagođavaju stanove njihovim potrebama.

On kaže i da se njihovi stanovi prodaju od 1.100 evra po kvadratu, na Bulevaru patrijarha Pavla, pa do 1.800 evra u centru.

U „Erker inženjeringu” potvrdili su nam da su najtraženiji manji stanovi. Kvadratni metar u njihovoj zgradi kreće se od 1.300 do 1.350 evra, a kupci nekretnine u izgradnji imaju i mogućnost plaćanja na rate te, u zavisnosti od dinamike plaćanja, ostvaruju i popuste.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar