Manje prevara uz agente s licencom

Svi posrednici u prometu i zakupu nekretnina u Srbiji moraće do 9. maja da polože stručni ispit, što su već učinila prva 483 agenta.Takođe, da bi dobili dozvolu za rad, moraće i preko svojih firmi da budu upisani u registar, koji će biti u funkciji od 9. maja.

Predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnina Nenad Đorđević je rekao Tanjugu da će građani zahvaljujući tome imati veću sigurnost i moći od posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti da dobiju daleko kvalitetniju uslugu.

On je naveo da je prvi ispitni rok za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti završen 22. januara, kao i da će drugi početi 9. februara i trajati do 9. juna. Đorđević je kazao da je resorni ministar trgovine Rasim Ljajić potpisao rešenje za sprovođenje drugog ispitnog roka, kao i da se kandidati mogu prijaviti Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija do 9. februara.

– Svi posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti moraće od 9. maja da imaju položen stručni ispit, odnosno licencu, i da se upišu u registar posrednika – naveo je Đorđević. – Njihove firme će morati da budu upisane u registar posrednika koji vodi Ministarstvo trgovine i on će biti objavljen na zvaničnoj internet stranici tog ministarstva, a agenti – na stranici svoje firme u okviru registra.

Svi agenti moraju da savladaju gradivo propisano pravilnikom i polože ispit. Oni moraju da znaju četiri oblasti – pravni okvir i marketing, finansijski i poreski okvir i prostorno planiranje i gradnju. Kako je rekao, zahvaljujući registru, građani će biti sigurni da posluju s preduzećem koje ne radi u sivoj ekonomiji.

Te firme će morati da budu osigurane i u slučaju da posrednik ne ispuni svoje obaveze iz ugovora o posredovanju, od osiguranja će moći da se naplati šteta.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar