Luksemburg: Prosečna cena stambenog kvadrata dosegla 6.093,00 evra

Tržište stambenih nekretnina u Luksemburgu ostaje dinamično i u 2017. godini, a prodajne cene odražavaju “dobro zdravlje” sektora.

Sve veća potražnja stambenih nekretnina uslovila je u martu rast cena stanova za 5%, na godišnjem nivou, dok su cene kuća porasle 2 odsto.

Tako je prošlog meseca prosečna cena stana iznosila 421.027,00 evra. Pri tom su cene velikih stanova ( 4 sobe) najviše porasle, 5% u poslednjih šest meseci.

Istovremeno je za kupovinu kuće u martu bilo potrebno izdvojiti 691.984,00 evra, u proseku. Za razliku od stanova gde je tražnja bila na strani onih sa većim brojem kvadrata, kod kuća je zabeležen suprotan smer. Najviše su bile tražene manje kuće ( 2 ili 3 spavaće sobe), pa im je i cena najviše porasla, takođe 5 odsto.

Agencija upozorava da ove prosečne cene mogu sakriti značajne razlike na regionalnom nivou.

Novogradnja je takođe reagovala na povećanu tražnju, pa je stambeni kvadrat dosego 6.093,00 evra, što predstavlja rast od 3% u poslednjih 6 meseci, i 6 % u odnosu na isti mesec prošle godine.

Poređenja radi, po podacima Republičkog geodetskog zavoda, prosečna cena kvadrata u centralnim beogradskim opštinama iznosila je 1.650 evra u 2016. godini, dok je na jugu Srbije kvadrat u proseku koštao oko 500 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar