London: Pala cena zakupa stana

Cene zakupa stambenog prostora opale su u Londonu u julu prvi put od novembra 2010. godine, navodi se u juče objavljenoj anketi sprovedenoj posle britanske odluke da istupi iz Evropske unije.

Grupa “Countrywide” je u mesečnom izveštaju navela da je za 0,5 odsto opala cena iznajmljivanja stana ili lokala u novim ugovorima skopljenim u julu u Londonu, u odnosu na jul 2015.

Džoni Moris iz te grupe je objasnio da se povećala ponuda stanova, te su kirije opale.

Moris je pomenuo i da je proletos tržište bilo nervozno jer su mnogi kupci hteli da završe svoje transakcije pre povećanja poreza u aprilu, pre no što su dali stanove ili lokale pod zakup.

“Uz to, na tržištu je vladala nesigurnost pre i posle referenduma o ostanku u EU, što je navelo prodavce nekretnina da se okrenu ka zakupu”, dodao je Moris.

Gledano za celu Veliku Britaniju, zakupine su po novim ugovorima porasle, za 1,5 odsto na godišnjem nivou.

Britanska odluka da napusti EU izazvala je talas zabrinutosti na tržištu nekretnina, posebno u Londonu gde je to tržište cvetalo poslednjih godina.

Po drugoj studiji, cena stambenog prostora za prodaju u Londonu je neznatno porasla u avgustu, a na godišnjem nivou je veća za 2,1 odsto.

Takvih transakcije obično je veoma malo tokom leta i godišnjih odmora, ali ove godine ih je još manje zbog nesigurnosti izazvane Bregzitom, navodi se u studiji na sajtu “Rightmove”.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar