London i Pariz u novom izdanju

london-bridgeAmbiciozni planovi jednog predsednika države i jednog gradonačelnika za još lepši izgled grad na obalama Sene i grada na Temzi.

Britanski „Sandej tajms“ nedavno je objavio planove novih izgleda Londona i Pariza koje imaju francuski predsednik Nikola Sarkozi i britanski gradonačelnik Londona Boris Džonson.

Sarkozijev predlog za dopunu pariske privlačnosti i šarma neki ocenjuju kao fantastičan, naročito u trenutku globalne recesije. Prema pisanju ovog lista reč je o najsmelijem urbanističkom projektu u skorijoj istoriji. Među predlozima je i stvaranje više od 700 kilometara dugog „zelenog prstena“ oko Pariza koga bi sačinjavali parkovi i bašte u kojima bi Parižani mogli da sade voće i povrće, a zgrade da oblože zelenilom ­ „biljni zidovi“, a boljem povezivanju siromašnih predgrađa sa centrom Pariza obezbedio bi novi metro.

Prema pisanju „Sandej tajmsa“ koje je preneo Tanjug, predlog je i da se sruše dve glavne pariske železničke stanice a umesto njih da Pariz dobije jednu, džinovsku, gde bi vozovi lebdeli uz pomoć magneta. Zatim je u planu širenje Pariza duž Sene, sve do severne obale Francuske, što je stara ideja koju je davno zamislio Napoleon Bonaparta.

I londonski gradonačelnik Boris Džonson ima želju da se izgradi novi „živi most“ preko Temze duž kojeg bi bile nanizane prodavnice, restorani i stambene zgrade u stilu Londonskog mosta koji je srušen pre 178 godina.

Cilj je stvaranje novog i modernog imidža Londona i to usred recesije.

Most bi visio sa dva tornja od po 35 spratova na severnoj strani, u kojem bi se nalazili luksuzni stanovi, dok bi se na južnoj strani nalazila ogromna tropska staklena bašta.

Srednjovekovni londonski most, koji je bio izgrađen 1209. godine imao je niz kuća i zanatskih radnji, ali većina objekata je bila načinjena od drveta što je dovodilo do čestih požara, pa je srušen. Novi „živi most“ stvorio bi novo lice Londona. I kako smatra njegov sadašnji gradonačelnik, privlačio bi turiste iz celog sveta.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar