Lokali u gradu jeftiniji za 20 odsto

Cene poslovnog prostora u Beogradu za poslednjih šest meseci pale su za 20 odsto. U agencijama za promet nekretnina kažu da poslednjih šest meseci tržište gotovo da ne funkcioniše. Potražnja za zakupom lokala drastično je pala, a prodaja se može nazvati sporadičnom.

U agencijama za promet nekretnina primećuju da se zbog trenutne ekonomske situacije, zakupci plaše da proširuju svoj poslovni prostor, već češće prelaze iz većih u manje kancelarije i lokale. Najatraktivnije lokacije za iznajmljivanje poslovnog prostora su Novi Beograd, prvenstveno zbog velikog parking prostora, ali i centar grada u delovima pešačke zone, kako piše Blic.

- U poslednjih šest meseci cene poslovnog prostora pale u proseku za 20 odsto. Slobodni lokali pojavljuju se čak i u tržnim centrima, a takve lokacije ranije nisu ni stizale do agencija. Primera radi, ranije smo za mesec dana pronalazili zakupce za deset lokala. Sada da bi izdali jedan lokal prođe i tri meseca - kaže Snežana Čonkić iz agencije za nekretnine ”Cvetković Raškov“.

Trenutno lokal u Novom Beogradu može se zakupiti po ceni od 15 do 20 evra po kvadratu, dok u centru poslovni prostor staje od 20 do 25 evra u poslovnim zgradama, a 20 do 35 evra u stanovima, u zavisnosti od opremljenosti i lokacije. Kad je u pitanju prodaja, kvadrat poslovnog prostora u Novom Beogradu u proseku staje od 2.500 do 3.500 evra, na Banovom Brdu 2. 000, a Zvezdari 1.500 evra.

Takođe, u agencijama navode kako su se do pre godinu dana lokali izdavali maksimalno za mesec dana, dok se sada dešava da kancelarijski prostor, čak i u centru grada, ne mogu da izdaju duže od šest meseci. Ipak, u agencijama očekuju da će cene poslovnog prostora ostati na ovom nivou.

- U gradu još nema dovoljno izgrađenih lokala, pa postojeće cene mogu da opstaju i nema najava o pojeftinjenju. Po nižim cenama poslovni prostor izdavaće samo oni vlasnici koji će imati više štete nego koristi od toga da im je lokal prazan, ali se tu radi o pojedinačnim slučajevima - priča Tomislav Sekulić, predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretninama i vlasnik agencije „Evropa ekskluziv“.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar