Lokal u centru za 4 € po kvadratu, ali kupaca nema

Potpuno opremljene kancelarije i prodavnice mogu se iznajmiti i za četiri evra po kvadratu mesečno.

Veliki izlozi zapušteni i išarani grafitima. Iza prašnjavih stakala vide se prazni rafovi, kartonske kutije i šut. U strogom centru Beograda, u Ulici kralja Milana, pusti lokali u kojima su se, ne tako davno, prodavale najpopularnije robne marke zvrje prazni već mesecima.

Sudbinu izloga sa Terazija deli sve više lokala i u drugim delovima prestonice. Čak i na najudarnijim lokacijma veliki broj ima katanac na vratima.

Nekoliko hiljada kvadrata poslovnog prostora kod Trga republike nema zakupca više od godinu dana.

"U centru prestonice više od 10.000 kvadrata nije izdato.Teško se izdaje ili prodaje prostor veći od 100 kvadrata, jer su i cene zakupa i dažbine visoke. Firme se sve češće sele u manje lokale kako bi uštedele. Velike kvadrature gotovo niko više i ne traži", kaže Milan Nešković iz jedne agencije za nekretnine.

Nekad su vlasnici mesečni najam lokala od 50 kvadrata u Beogradu mogli da naplate i po 5.000 evra. Sada se isti prostor teško izda i za upola manje para. Lokali se u ovom trenutku mogu iznajmiti za svega četiri evra po kvadratu.

"Prvi razlog je besparica, pa manji trgovci nemaju novca za najam velikih prostora", objašnjava sagovornik lista.

Sa druge strane, velike firme se poslednjih godina sele u tržne centre, gde imaju znatno bolje uslove za prodaju. Naime, u "Ušću", ili "Delta sitiju", kompanije dobiju parking mesta, obezbeđenje, servis...

Sa druge strane, u upravi grada Beograda tvrde da nemaju problem sa izdavanjem poslovnog prostora. U vlasništvu prestonice nalazi se 1.489 poslovnih jedinica, odnosno 267.147 kvadrata, ali koliko je od toga u rukama zakupaca, ne žele da kažu.

"Poslednjih godina nismo imali većih problema da izdamo poslovni prostor", tvrde u Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove. - Većina naših lokala i kancelarija je izdata. Poslednji put cena zakupa je promenjena krajem decembra prošle godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar