Legalizacija: Nadaju se dozvolama a gradili na obali

Budućnost nelegalno sagrađenih vikendica na levoj obali Save još nije poznata. Da bi one bile srušene, neophodno je zeleno svetlo Uprave grada Beograda, odnosno odbijanje zahteva za legalizaciju, ali dokle se sa tim poslom stiglo, nije poznato.

Opština Novi Beograd je krajem prošle godine, na zahtev Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dostavila gradskoj upravi spisak bespravnih objekata, a samim tim i onih koji se nalaze na obali Save.

Prema važećem Zakonu o ozakonjenju, te vikendice, koje su u proteklih 25 godina nicale kao pečurke, ne mogu biti legalizovane jer se nalaze na obaloutvrdi.

Njihovi vlasnici su, bez obzira na to, predali zahteve za legalizaciju nadajući se da će uspeti da spasu svoje divlje sagrađene kućice. Predmeti se, međutim, još nalaze u fiokama Sekretarijata za poslove legalizacije objekata. Odgovore na pitanje zbog čega još nisu doneta rešenja i šta je zakočilo obračunavanje sa nelegalnom gradnjom na reci nismo dobili.

Ono što se zna je da bi, nakon odbijanja zahteva za ozakonjenje, trebalo da se isporuče rešenja za uklanjanje i da počne rušenje. Opština Novi Beograd, tako, još čeka i nalog od grada, ali i sredstva za uklanjanje objekata.

Od 250 kućica, koliko ih se nanizalo na ovom potezu, dvadesetak trenutno poseduje dozvole za privremene montažne objekte. Njihovi vlasnici su svojevremeno od "Srbijavoda", dok su one još gazdovale područjem, dobile uslove za postavljanje tih privremenih vikendica.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar