Legalizacija: Dozvole znatno jeftinije

Ministar Velimir Ilić najavljuje da će legalizacija koštati najviše 300 evra. Građani koji su zidali na državnom zemljištu, parcele moraju najpre da otkupe, a cenu određuju poreznici

Nišlijama možda ne znači mnogo, ali bi se Beograđani ovajdili. Ukoliko se ostvare najave ministra urbanizma i građevine Velimira Ilića da će vlasnici bespravnih objekata za legalizaciju plaćati najviše od 200 do 300 evra, na putu do dozvole najviše bi uštedeli stanovnici prestonice.

U Beogradu ima ukupno devet zona, a cena legalizacije po kvadratu se kreće od 708 dinara u osmoj zoni, do 44.226 dinara u ekstrazoni. Troškovi mogu da se izmiruju i narednih 20 godina, a ko ima da isplati sve odjednom, sumu može da prepolovi. Odobren je i popust od 99 odsto na prvih 100 kvadrata sa četiri člana domaćinstva i još 60 odsto za narednih 100 kvadrata za one koji trajno rešavaju stambeni problem. Pa i pored toga, konačna računica je mnogima prevelika.

Građani koji su zidali na državnom zemljištu, parcele moraju najpre da otkupe, a cenu određuju poreznici. Osim otkupa, treba platiti i naknadu za uređenje. U slučaju kuće od 120 kvadrata, u trećoj beogradskoj zoni, uz sve popuste, ona košta najmanje 125.100 dinara. Ako nije ispunjen socijalni uslov pa vlasnik za prvih 100 kvadrata ima popust od 60 odsto, a za ostatak plaća punu cenu, dolazi se do brojke od 834.000 dinara.

Prosečna cena legalizacije u Novom Sadu je 199.000 dinara, ili oko 1.700 evra. U prigradskim naseljima za legalizaciju kuće od 120 kvadrata tročlana porodica trebalo bi da izdvoji od 800 do 1.300 evra.

Nišlije se i sada diče jednom od najnižih naknada u zemlji. Najskuplja tarifa je za prvu zonu - 600 dinara po kvadratu u prvoj. Ko je zidao bez dozvole u četvrtoj zoni, legalizacija ga košta 250 dinara po kvadratu. U najudaljenijoj, petoj, zoni troškovi se obračunavaju po objektu - 10.000 dinara po objektu.

USLOV

DA bi obećanja o znatno jeftinijoj legalizaciji i zaživela, neophodna je volja lokalnih samouprava. Naknada za uređenje zemljišta u isključivoj je nadležnosti opština i gradova. Pri otkupu državnog zemljišta, pitaju se poreznici.


Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

2 komentara na “Legalizacija: Dozvole znatno jeftinije”

  1. Zorana says:

    Stan u Zaplanjskoj(Voždovac) od 35+5(terasa)
    u zgradi od 5 spratova,godina gradnje 1980.
    Koliko košta legalizacija?

  2. Radojka says:

    Da li mogu da legalizujem lokal ulica Hasanaginice 4 kod mesne zajednice Stari Kosutnjak Opstina Rakovica.Podnela sam zahtev medju prvima.Nisam dobila nikakvo obavestenje jedino su mi trazili geodetski snimak pre 2 godine sto sam i dostavila.Interesuje me da li ce se rusiti ili ga mogu legalizovati i po kojoj ceni.Hvala.

Ostavi komentar