Lebane

Lebane je gradsko naselje u opštini Lebane u Jablaničkom okrugu.

Geografski položaj

Centar grada je na nadmorskoj visini od 275,2 m, što je ujedno i najniža tačka u gradu, dok najviša tačka (vrh brda Čukljenik) leži na visini od 432 m. Sa svojom površinom od 337 km², Lebane spada u opštine srednje veličine.

Grad je smešten na ušću Šumanke (Šumanske reke) u Jablanicu, koja u daljem toku prolazi kroz Leskovačko polje i poznata je kao najveća sušica u Srbiji (presušuje u letnjim i zimskim mesecima). Lebane se nalazi na magistralnom putu Leskovac – Priština, 21 km jugozapadno od Leskovca, koji je središte Jablaničkog okruga.

Lebane spaja Južno Pomoravlje sa Kosovom i Metohijom, a time i čitav jugoistok Srbije sa Jadranskim morem, što ga je (pre NATO agresije) činilo značajnom tranzitnom zonom. Na povoljan geografski položaj opštine utiče i njena blizina Nišu, koji predstavlja jedno od glavnih saobraćajnih čvorišta Evrope i granici Srbije sa Makedonijom, ali i relativna blizina autoputa (20 km).

Najbliži susedi Lebana su opštine: Medveđa, Bojnik i Leskovac.

Udaljenost od značajnijih srpskih gradova: Beograd 280 km; Niš 65 km; Priština 80 km; Leskovac 21 km.

Kulturno-istorijski spomenici

Najznačajniji istorijski spomenik u blizini grada je Caričin Grad. Smešten 7 km od Lebana, on predstavlja ostatke ranog vizantijskog grada Justinijana Prima. Grad je sagradio car Justinijan I, na mestu svog rođenja. Caričin grad je najznačajnija turistička atrakcija Lebana, ali ne i jedina. Među posećenijim lokacijama je i Radan planinu, koja obiluje brojnim prirodnim fenomenima: Đavolja Varoš, Delivode, voda koja prividno teče uzvodno itd.

Privreda

Opština Lebane spada u najnerazvijenije opštine u Srbiji. Od poljoprivrede najrazvijenije je povrtarstvo i ratarstvo. Nekad intenzivna industrija tokom devedesetih skoro da je prestala da postoji. Gotovo su ugašeni nekadašnji giganti − tekstilna industrija "15. maj − Eksportekst", "Trikotaža", "Kožara", metalska industrija "1. maj", "8. novembar", "Polet", "DGP Radan", "Zdravlje - Pogon tube i doze", itd. Sport

Od sportskih klubova u opštini, najpoznatiji su srpskoligaš FK Radan, koji je novembra 2006. god. proslavio 80 godina od osnivanja, i klubovi RK Radan, OK Radan i opštinski Ženski odbojkaški klub. Od košarkaških klubova postoji privatni klub "Playmaker", koji je ujedno i škola košarke, dok je opštinski KK Radan već godinama nepostojeći. Tokom 2006. godine bila je aktuelna inicijativa da se osnuje opštinski atletski klub, ali opšta nezainteresovanost i nedostatak sportskih terena i hale su bili prepreka. Od ostalih sportova postoji i nekoliko privatnih škola borilačkih veština.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar