Kvadrati upola jeftiniji, ali kupaca nema

Strmoglav pad cena na tržištu nekretnina

Ponuda poslovnog prostora, stanova, kuća i placeva za izgradnju stambeno-poslovnih prostora u Vojvodini nikada nije bila veća, a cene niže. Pored nove gradnje, prodaje se imovina preduzeća koja su po Zakonu o stečaju otišla na doboš, a u poslednje vreme sve je više aukcijskih prodaja banaka koje prema Zakonu o hipoteci prodaju imovinu nelikvidnih klijenata. Cene svakodnevno padaju, ali kupaca nema.

Osim stanova, veoma je velika ponuda placeva za izgradnju stambeno-poslovnih i drugih objekata, međutim, potražnja je izuzetno slaba. Prema oceni Dragana Rabatića, direktora jedne od najstarijih vojvođanskih agencija za promet nekretnina „Solis“, ova situacija je odraz krize zbog koje investitori, posebno strani, uprkos očekivanjima, ne žure da ulažu u našoj zemlji jer više nisu sigurni za plasman svojih proizvoda.

Dok je u Novom Sadu prodaja u odnosu na dve godine ranije prepolovljena, ona je u Subotici, Zrenjaninu, Mitrovici i drugim mestima - desetkovana. Lokali se slabo traže, a ako se i traže, moraju da budu na prometnim bulevarima, sa velikim izlogom i da su lako uočljivi.

Prošle godine na Bulevaru oslobođenja u Novom Sadu cena kvadrata kretala se oko 5.000 evra za sređene i manje lokale. Međutim, danas je to druga priča pošto se u najstrožem centru grada uknjiženi lokali u Poslovnom centru „Lupus“ nude za 2.900 evra po kvadratu.

Stala je i prodaja stanova, pa u agencijama za promet nekretnina vele da im se dešava da nekoliko dana nemaju ni klijente koji se samo raspituju o ceni kvadrata. U Novom Sadu na Grbavici, gde je lane kvadrat koštao 2.000 evra, cene su pale za 700-800 evra, ali interesovanje je slabo, navode u agenciji „Premijer“ i dodaju da se stanovi u Novoj Detelinari i Telepu nude za 800 do 1.000 evra za kvadrat.

Što se prodaje stanova u Subotici tiče, oni se mogu kupiti po ceni od 600 do 1.000 evra za kvadrat, navodi Laslo Juhas.

Pala je cena zakupa, pa se za 19 kvadrata na prvom spratu novosadskog Poslovnog centra „Lupus“ traži mesečna kirija od 150 evra. Za isto toliko može se iznajmiti lokal od 30 kvadrata u Temerinskoj ulici. Za 55 kvadrata na istoj lokaciji traži se 220 evra, uz naznaku da je prostor klimatizovan, a deset evra više za 60 kvadratnih metara u Gajevoj kod Futoške pijace ali, objašnjava agent Mirko Denić, slabo se šta izdaje.

Dok su pre godinu dana zbog otežanog zapošljavanja ili gubitka radnog mesta mnogi Subotičani tražili spas u malom biznisu, poput prodaje brze hrane - za šta im je bio potreban lokalčić, danas se jedan te isti poslovni prostor u ovom gradu oglašava mesecima.

Kada je počela izgradnja saobraćajnog koridora 10, najveća jagma u Vojvodini bila je za parcele duž autoputa, pa su mnogi vlasnici poljoprivrednog zemljišta uz ovu saobraćajnicu dobro zaradili. Za ar poljoprivrednog zemljišta plaćalo se do 20.000 evra, koliko i za lokacije u elitnijim delovima Novog Sada, gde je izgrađena infrastruktura.

- Međutim, kriza je smanjila potražnju uz autoput. Investitora nema, a MOL, koji je mnogo ulagao u našoj zemlji, još prošle godine je zaustavio svoje investicije. Većina prodavaca je svesna situacije, pa su smanjili cene nekretnina. Međutim, one još nisu realne - navodi Denić.

Do početka ove godine, nastavlja Denić, najtraženije zemljište bilo je uz ivicu autoputa Beograd-Šid, sve do Šimanovaca, pa prema Pećincima gde se ar prodavao za 10.000 evra, a na potezu prema Novom Sadu za ar zemlje se uzimalo od 15.000 do 20.000 evra.

Danas se za te placeve na kojima je predviđena izgradnja industrijskih postrojenja traži dva do tri puta manje od cene po kojoj su plaćene, iako su ih novi vlasnici infrastrukturno opremili - izgradili prilazni put, odnosno izlaz na autoput.

Sada se nude brojne parcele za izgradnju benzinskih pumpi na putu Novi Sad - Srbobran, zatim u Kaću na magistralnom putu Novi Sad - Zrenjanin, odmah nakon Beogradske petlje, po 40 evra za kvadrat, odnosno 4.000 za ar iako su pre godinu-dve cene bile do pet puta veće.

Zakup lokala na Paliću za 200 evra- Lokali se i u sezoni na Paliću teško iznajmljuju, pa su zbog velike ponude cene prilično pale. Tako se, na primer, lokal od 60 kvadrata u centru grada iznajmljuje za 200 evra mesečno, 180 kvadrata magacinskog prostora za 300 evra, a 400 kvadrata poslovnog prostora već nekoliko meseci se nudi za 500 evra - objašnjava Subotičanin Laslo Juhas.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar