Kvadrat u BG skače na 1.900 €

Kvadratni metar stana u novogradnji u Beogradu skuplji je za oko 25 odsto nego 2013.

Ova godina predstavlja bum za tržište nekretnina po enormno velikom broju izdatih građevinskih dozvola i izgrađenih stanova, kao i po njihovoj prodaji, kažu u firmama koje se bave nekretninama.

Prosečna cena kvadrata stana u novogradnji u Beogradu je, u zavisnosti od lokacije, bila između 1. 500 i 1. 900 evra, a sada se kreće od 1. 700 i 1800 do 2200 evra po kvadratu, kaže direktor kompanije West Properties Vladimir Popović.

On je rekao da se procenjuje da je u prvih osam meseci ove godine na tržištu nekretnina izvršeno oko 1,6 milijardi evra transakcija. Ocenjuje da je to velika suma koja pruža sigurnost i potencijal za razvoj u budućem periodu.

Tatjana Vesnić iz Konstruktor konsaltinga rekla je da je trzište nekretnina u Srbiji u sve boljem stanju, posebno poslednjih godina i to iz nekoliko razloga.

"To su prvenstveno sve veće i veće strane investicije, samim tim se obim poslovanja povećava kada je u pitanja izgradnja fabrika, a ukoliko pričamo o stambenim objektima i tu je bolje stanje takođe zbog stranih investicija“, kaže Vesnić za Tanjug.

Što se kupaca stanova tiče, dodaje, i tu je bolja situacija zbog povoljnijih stambenih kredita, te navodi da ima osnova za optimizam kada je reč o daljem razvoju tržišta nekretnina.

Na pitanje da li su kupci stanova danas oprezniji prilikom izbora nekretnine nego ranije, Popović kaže da odluku o kupovini stana građani treba da baziraju na pravim informacijama i da imaju konsultante koji će ih voditi kroz ceo taj proces.

"Kupovina stana je dugoročna investicija gde ljudi izvlače svoj poslednji novac ili se obavezuju na kredite od 30 godina“, kaže Popović i dodaje da na odluku o kupovini stana utiču ne samo kvadratura, već i struktura stana, pozicija u nekoj zgradi, orijentacija i spratnosti nekretnine, a u poslednje vreme gledaju se i neki dodatni sadržaji objekta.

Mnogo činilaca utiče na oduku o kupovini stana, navodi Popović i dodaje da svaki kiks može ozbiljno da košta na kraju ili jednu ili drugu stranu, ali da je cilj posrednika da na kraju budu zadovoljne obe strane.

Postoje, kaže, svakojaki problemi na trižištu nekretnina, među kojima su i nerešeni imovinsko-pravni odnosi.

Navodi da bi država morala da se pozabavi i lokacijama koje usporavaju razvoj Beograda.

"Tu država mora da bude vrlo jasna i precizna, jer danas postoje lokacije koje su na manje od 500 metara od Terazija, a koje imaju zajednička kupatila“, rekao je Popović.

Važno je, ističe, da država ne dozvoli nesavesnim vlasnicima i investitorima da uspore razvoj Beograda zbog njihovih nerealnih očekivanja.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar