Kvadrat sto evra jeftiniji

Cene kvadrata stanova u odnosu na mart prošle godine opale su u proseku od 50 do stotinu evra po kvadratu. Od februara ove godine do danas cene su iste, a nije se ništa promenilo ni u ponudi i tražnji. I dalje cenu diktira lokacija i veličine stana i u zavisnosti od toga se kreće i cena kvadrata. Stanovi koji su pre godinu dana koštali 1.200 evra za kvadrat sada se prodaju za 1.100 i 1.150 evra. Stari stanovi mogu se kupiti i za 800 i 900 evra za kvadrat. Kako smo čuli u jednoj od agencija cene se kreću od 800 do 900 evra po kvadratu na Telepu i Adicama, do 1.500 i 1.600 evra u strogom centru grada. Stanovi na Limanima i dalje drže cenu mada su tamo zgrade stare i nema nove izgradnje. Kvadrat košta od 1.100 evra pa na više.
Ponuda i tražnja je ujednačena. Svašta se prodaje, vele agenti prodaje i navode da ima i nerealnih prodavaca, koji za nekretninu traže znatno više od onoga koliko stan vredi. I dalje su najtraženije garsonjere i jednosobni stanovi. U jednoj od agencija čuli smo da se nova garsonjera od 28 kvadrata može pazariti za „svega” 34.000 evra, što je jeftino budući da su garsonjere kao najtraženije i najskuplje.
U agencijama ističu da je na tržištu dosta i neuknjiženih stanova izgrađenih pre desetak godina i onih koji su u postupku legalizacije. Doduše, neke agencije ne primaju takve ponude, a one koje se bave i tim prometom, naglašavaju da na to kupcu skreću pažnju. Cena takvih stanova se ne razlikuje od stanova izgrađenih s papirima.
Kupci se češće odlučuju da pazare u kešu , dok agenti primećuju, da su krediti sve ređi. U agencijama kažu da je sada najpovoljnije vreme za kupovinu stanova, jer se na tržištu nekretina ništa ne menja u odnosu na pre dve, tri godine. Pod uslovom da keš viri iz džepa.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar