Kvadrat stare gradnje 800 evra

Kako napraviti najbolji balans, da se sa manje novca u Beogradu pazari više kvadrata. U toj kalkulaciji, treba zadovoljiti želje kupca da stan bude na boljoj lokaciji, da u blizini ima dom zdravlja, školu, vrtić, stanice javnog prevoza i pijacu. Jedan od uslova je i da kvadrat stana ne bude skuplji od 800 evra.

E, ta računica je moguća. Takvih nekretnina ima u oglasima. Reč je o starogradnji na obodu šireg centra prestonice. Uglavnom, reč je trošnim, neadaptiranim trosobnim i četvorosobnim stanovima, koji su izgrađeni u "srećna vremena" za vreme bivše Jugoslavije.

Kako "Novosti" istražuju, takvih jeftinih stanova ima na Karaburmi, Mirijevu, Zemunu, Rakovici, Petlovom brdu, Braće Jerković, Banjici, Kanarevom brdu...

- Postoje dve vrste prodavaca ovih stanova. Najčešći su penzioneri koji ne mogu da plaćaju dažbine. Prodaju veći, da bi kupili manji stan ili odlaze na selo. Resto para ostavljaju sebi za starost ili daju deci da se ona nekako skuće. Druga vrsta prodavaca su oni koji su nekretninu dobili u nasledstvo. Deca preminulih roditelja na ovaj način dele imovinu - objašnjava Miloš Simić, iz agencije "Euroinvest".

Prema rečima našeg sagovornika, treba biti oprezan prilikom kupovine ovih stanova. Često se dešava da se oglašena kvadratura ne slaže sa stvarnom veličinom stana.

- Dešava se da su ti jeftini stanovi nekada bili dvosobni, a da su se vlasnici u nekom trenutku proširili na zajedničke prostorije, kao što su hodnici i terasa - objašnjava Simić.

Veoma je čest slučaj da u katastarskim knjigama piše da stan ima 45 kvadrata, a da se prodaje 70. Tih 25 su se proširili na račun hodnika, terase ili su ih nadzidali.

Ovi "jeftini" stanovi imaju nekoliko velikih mana - troškovi Infostana su preko 10.000 dinara, a nije mali porez na imovinu. Drugo, ako se i kupi ovakav stan, potrebno je imati novca bar za bazno sređivanje - krečenje zidova i stolarije.

A u avanturu, zvana kompletna rekonstrukcija, ne sme se krenuti bez pripremljenih 10.000 evra.

- Starim stanovima najveća boljka su dotrajali prozori, parket i sanitarije u kupatilu i kuhinji - priča Milica Stanković, posrednik u prometu nekretnina. - Zamena stolarije, poda i pločica nije jeftina. Tu treba dodati u obzir novac koji mora da se odvoji za ruke majstora. Prema rečima građana, najveći stres je ono vreme dok se sređuje stan. Pored prašine, moraju da računaju na svakodnevne žalbe komšija na buku. Takođe, oni svakodnevno moraju da prate kvalitet izvedenih radova.

Međutim, ko ima veliku porodicu, račun je jasan. Sa 60.000 evra u novogradnji može da se pazari 40-45 kvadrata. Tim novcem u starogradnji dobija se gotovo duplo više.

LOŠI ZA IZDAVANjE

Veliki stanovi nisu praktični za izdavanje. Naime, ono što odbija podstanare su veliki troškovi. U odnosu na veličinu stana, kirije su tek nešto malo veće od izdavanja jednosobnog stana. Izdavanje trosobnih i četvorosobnih stanova jedino je isplativo na Dedinju, najužem centru i Vračaru. Ali u tim delovima grada i starogradnja je na ceni. Jedino je isplativo ako se izdaju firmama kao poslovni prostor.


TEŽE SE PRODAJU

Kako navode agenti koji posreduju u prometu nekretnina, stanovi koji imaju preko 70 kvadrata teže se prodaju. Zbog toga im je i niža cena. Te stanove veće površine na obodu prestonice, ciljano kupuju samo porodice koje imaju više dece.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar