KUPUJETE ILI IZNAJMLJUJETE STAN? Ovo su stvari koje zaboravljate, a na koje MORATE obratiti pažnju!

Iako je jasno da je stari stan neophodno preurediti i uložiti u razne popravke, što predstavlja dodatan trošak, starogradnja ima svoje prednosti. Kod novogradnje, međutim, jedna od značajnih prednosti jeste mogućnost prilagođavanja prostora za vreme izgradnje prema vlastitim željama i potrebama.

Kako je ovo jedna od najvažnijih investicija i odluka u životu, uporedili smo najvažnije faktore novogradnje i starogradnje.

Kvalitet

Starogradnja je većinski izgrađena od prirodnih i izvornih materijala, debelih je zidova i visokih stropova. Na ovakvim objektima, zbog njihove starosti, lakše je uočiti kakvog su kvaliteta.

U novogradnji se koriste nove građevne tehnologije i kvalitetniji materijali nego oni pre dvadesetak godina. Ipak, može se dogoditi da je u pitanju loša gradnja posebno u slučaju ako investitor štedi.

Lokacija

Stari stanovi se najčešće nalaze u samom centru grada, pa se sve potrebno nalazi nadohvat ruke. Samim tim, u velikom broju slučajeva gradski prevoz vam neće biti potreban. Ipak, na ovakvim lokacijama jako je teško pronaći parking mesto.

Što se tiče novoizgrađenih stanova, oni se prema nekom nepisanom pravilu nalaze izvan centra grada, pa je ključna dobra povezanost sa centrom, tj. direktne linije do najčešćih odredišta. Takođe, na ovim mestima je vrlo lako doći do parking mesta.

Cena

Jedan od prvih kriterijuma, možda i najvažniji, jeste svakako cena stambenog objekta. U tom slučaju, jako je bitno uzeti u obzir sve moguće prednosti i nedostatke. Stariji stanovi jesu jeftiniji, ali njihova cena varira u zavistnosti od lokacije na kojoj se nalaze.

Ako je nekretnina za adaptaciju, ona mora biti dovoljno jeftina da kupac, nakon što u nju investira, može reći da je bolje prošao nego da je kupio novi novcati stan.

Energetska efikasnost

Iako stari stanovi i kuće najčešće nemaju izolacijsku fasadu, deblji zidovi od kojih su napravljeni su odlična izolacija kako zimi od hladnoće, tako i leti od preteranog zagrevanja stambenog prostora. Problem je u staroj stolariji, odnosno dotrajalim prozorima.

Ako ne uložite u novi PVC, dotrajala stolarija će vam dodatno povećati potrošnju energije zimi, a time i račune.

S druge strane, noviji stanovi imaju visoku energetsku efikasnost, odličnu izolaciju i štede energiju, što samim time znači da imaju i niže troškove održavanja.

Instalacije

Starogradnja po pravilu zahteva obnovu dotrajalih instalacija struje, vode i plina pre useljenja, pa najčešće nije moguće odvojeno očitavanje potrošnje vode i troškova grejanja.

Kod novogradnje, sve je novo, pa nije potrebna dodatna adaptacija stana. Svaki stan ima zasebna brojila pa stanar može sam utiče na potrošnju.

Utisak

Stari stil gradnje prepoznatljiv je po visokim plafonima, dobrom rasporedu prostorija i debelim zidovima pa pruža osećaj sigurnosti i prostranosti stvarajući prijatnu atmosferu za boravak.

U novim objektima sve je uredno i lepo, dobro isplanirano i moderno dizajnirano, pa samim tim, prilagođeno potrebama savremenog života.

Uređenje

Kod kupovine stana često je pre useljenja potrebno uložiti u preuređivanje i razne popravke, što predstavlja dodatni trošak.

Jedna od značajnih prednosti novogradnje je mogućnost prilagođavanja prostora za vreme izgradnje prema vlastitim željama i potrebama.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar