Kupovina stana u izgradnji

Korisne preporuke za bezbedno sticanje krova nad glavom.

Na zvaničnom sajtu grada Beograda (www.beograd.rs), u rubrici gradske aktuelnosti, date su preporuke građanima koji nameravaju da kupe stan. Pre svega, oni bi trebali da se dobro informišu o svim važnim stavkama, koje im obezbeđuju sigurnu kupovinu nekretnina: da traže i provere sve važne podatke, i da se konsultuju sa stručnjacima iz oblasti prava i prometa nepokretnosti.

Dati su saveti u slučaju kupovine stana ili druge nepokretnosti u izgradnji, jer, kako to piše na naznačenom sajtu, stanovi u izgradnji nesumnjivo se mogu kupiti po značajno povoljnijim cenama od onih, iste kvadrature, koji su u već izgrađenim i uknjiženim zgradama ­ sigurnost i pouzdanost u prometu imaju svoju cenu.

Nažalost, nisu svi Beograđani u prilici da stan kupe kada je već upisan u javne evidencije nepokretnosti, kada su i sva pravna pitanja vezana za promet nepokretnosti jednostavnija, a sama kupovina mnogo manje neizvesna, kako piše Politika. Nisu ni svi graditelji nesolidni i nepouzdani, što samo znači da ne treba da odustajete od rešavanja svog stambenog pitanja, već da kupoprodaji pristupite odgovorno prema sebi i svojoj porodici ­ angažovanje stručne pomoći može se ispostaviti kao neuporedivo manji rashod od mogućeg gubitka ušteđevine zbog nesnalaženja u propisima, vreme koje ćete posvetiti svim vrstama provere, od kojih smo pokušali da vam sugerišemo one neophodne, zapravo je investicija u zaštitu vaših životnih interesa.

Najvažnije je to da svaki investitor, po pravilu privredno društvo, svoju delatnost registruje kod nadležnih državnih ustanova. Poslovanje privrednog društva može u određenoj meri biti provereno preko zvaničnih podataka, dostupnih svima. Nalaženje ovih podataka jednostavno je i brzo, a prvi korak mogao bi da bude provera da li je investitor uopšte upisan u registar privrednih subjekata, za koju je delatnost registrovan i koji mu je matični broj. Navedeni podaci mogu da se saznaju na internet prezentaciji Agencije za privredne registre Republike Srbije (www.apr.gov.rs). Na istom mestu mogu se naći i godišnji finansijski izveštaji investitora i saznati svi ostali podaci koji se upisuju u registar privrednih subjekata.

Trenutno stanje računa investitora, u smislu da li je uključen u platni promet ili se nalazi u blokadi, može se proveriti na internet prezentaciji Narodne banke Srbije na stranici „Pretraživanje jedinstvenog registra računa“. Za to je potreban matični broj investitora.

Dodatna provera investitora može se obaviti preko Biroa za bonitet, registar, overu i izdavanje dokumenata Privredne komore Srbije. Biro za bonitet nalazi se u Resavskoj 13-15, a za izdavanje podataka plaća se taksa, čija visina zavisi od obima podataka koji se traže, kao i od roka dostave podataka. Preporuka je, između ostalog, da se proveri i katastarska parcela na kojoj se gradi objekat.

Pored svega ovog, na sajtu su date i mnoge druge informacije koje su veoma korisne prilikom kupovine stana u izgradnji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar