Kupiti novi ili stari stan? Šta vi birate?

Stanovi u novogradnji skuplji su u proseku za 30% u odnosu na starogradnju, ali to nije dovoljna preporuka da je krov nad glavom bolje priuštiti u staroj zgradi

Stručnjaci za promet nekretnina nisu saglasni kada je u pitanju izbor između kupovine novog ili starog stana jer i jedni i drugi imaju prednosti i mane. Složni su samo u tome da je novogradnja skuplja za oko 20, a u pojedinim delovima Beograda i za više od 30 odsto.

Prema rečima iskusnih agenata, stanovi u starim zgradama su bolji jer su takve zgrade temeljnije i stabilnije, a okolo uglavnom imaju parkove i staze. Oni naglašavaju da kod novogradnje treba strogo voditi računa kako je zgrada urađena, a da je statika često jako loša.

Mladi ljudi traže bolju lokaciju i vole da kupuju salonce. Više se raduju ako stan treba da se uredi jer tako unose svoj pečat, rade sve po svom ukusu i znaju kako su to uradili. Vode računa da zgrada i ulaz budu uredni i čisti. Važna im je i lokacija, da je blizu škola, obdanište, dom zdravlja... navode agenti

Direktor jedne beogradske agencije za nekretnine Nedeljko Malinović kaže da je prednost novogradnje u tome što kod starih zgrada mora dosta da se ulaže u održavanje.

"Po novom Zakonu o stanovanju ako je stara zgrada mora da se ulaže u sređivanje fasade, hodnika, pomoćnih prostorija. Naravno, ima jako dobrih starih stanova, odličnog kvaliteta, dok ponekad u novim zgradama investitori štede pa ne obave sve kako treba. Onda se desi da za dve-tri godine počne da opada fasada ili da se krnji stepenište. I u samom stanu majstori umeju da zamaskiraju neke radove", objašnjava Malinović.

On dodaje i da kupac prilikom kupovine novog stana, ako mu je to prvi stan i ako ga uzima od investitora, ima pravo na povraćaj PDV-a od 10 odsto. Takođe, i stari stanovi imaju prednosti jer se kod njih, ako je prvi stan za kupca, umanjuje porez na prenos apsolutnih prava za 2,5 odsto.

Inače, Malinović kaže da su najkvalitetnije zgrade u Beogradu građene između 1936. i 1941. godine. One se uglavnom nalaze na Vračaru i Starom gradu.

Nekadašnji predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina Tomislav Sekulić smatra da je uvek bolje kupiti novi stan, uz uslov da zgrada ispunjava sve standarde neophodne za dobijanje upotrebne dozvole.

"Ako je, recimo, u svakom starom stanu neophodno uraditi barem minimalne adaptacije i rekonstrukcije. Tu imate stare instalacije za vodu, struju, kanalizaciju... I to je teško proveriti. Ako imate priliku da na dobroj lokaciji kupite stan u novogradnji, moj savet je da to uradite", ističe Sekulić

On dodaje da je kod novogradnje svakako potrebno imati savetnika, odnosno ljude koji mogu da provere kvalitet gradnje.

"Na primer, da vide iz glavnog građevinskog projekta koji su materijali korišćeni, u kakvom je stanju zgrada, da li je stan u funkciji i slično. Ipak je bolje kupiti novi stan koji je urađen po svim standardima, nego stari. Bez obzira na kvalitet gradnje, protok vremena čini svoje", zaključuje Sekulić.

Prema rečima Katarine Lazarević iz Agencije "Alka", cena stanova u novogradnji je porasla za oko 20 odsto u poslednjih godinu dana. Stručnjaci, inače, navode i da je ponuda stanova loša jer se malo gradi, i da su manji stanovi najtraženiji pa se brzo i prodaju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar