Kupite stan u 2017, jer čak u narednih deset…

Ekonomisti i bankari već duže vreme dele isti savet – da je ova godina prava za kupovinu stana.

Agenti za nekretnine tvrde da su cene na tržištu trenutno najniže u poslednjoj deceniji, bankari da su kamate na stambene kredite takođe najniže. Prelistavajući oglase, i ponuda samih nekretnina nije loša, tako da je ova godina, čini se, idealna za to.

Posebno ako se uzme u obzir i činjenica da bi i kamatne stope, ali i cene nekretnina mogle da počnu da rastu.

"Naši analitičari u ovom momentu projektuju, a to se može videti i po euriboru da su kamate na rekordno niskom nivou, projekcije neke su da će početi blagi rast“, rekao je za B92 Biz Slavko Carić predsednik Izvršnog odbora Erste banke.

Da referentna kamatna stopa neće ostati večno niska saglasna je i Slavica Pavlović, predsednica Izvršnog odbora Eurobanke.

"Stambeni kredit je jedna ozbiljna odluka i pored činjenice da su kamatne stope na istorijskom minimumu, treba imati u vidu da će u periodu trajanja tog kredita gotovo sigurno doći do povećanja referentne kamatne stope što je jedan rizik koji moramo imati na umu“, rekla je Pavlovićeva za B92 na marginama Kopaonik biznis foruma.

Pavlovićeva kaže i da klijente upozoravaju da je je ovo zemlja sa valutnim rizikom.

"Kod nas se i dalje odobravaju krediti indeksirani u evrima, a naše plate su u dinarima. Stambeni kredit je individualna odluka i to je dugoročna investicija u budućnost neke porodice, zbog toga bi trebalo strateški razmišljati o tome“, misli ona.

Krediti i jesu najčešće polazna tačka u rešavanju stambenog pitanja, trenutno, možete da birate kredite indeksirane u evrima ili u dinarima. Kamate su ispod pet odsto godišnje u oba slučaja, a takvi uslovi pre nekoliko godina su bili san.

"Ako uzmemo pet-šest godina pre i nekih možda deset godina unapred, očekujem da će 2017. godina biti godina sa najnižim kamatnim stopama. Ako to uporedimo sa činjenicom i da su kamatne stope i na štednju vrlo niske, onda možemo da kažemo da stambeni kredit predstavlja najbolju investiciju za ljude koji imaju viška sredstava“, kaže Slavko Carić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar