Kupcu pozajmica za učešće

Investitori se danas dovijaju na razne načine kako bi za svoje stanove pronašli kupce. Kod većine privatnih graditelja cena kvadrata više nije fiksna, nego je stvar dogovora. Mnogi čak svojim kupcima nude i beskamatne pozajmice za učešće za stambeni kredit. Sve im je isplativije, nego da im zgrade zvrje prazne.

Ono što su investitori legalno sazidali teško nalazi kupce - kvadrati su preskupi za prosečan srpski džep, a i prema odluci Narodne banke Srbije iz 2011. godine, koja je još na snazi, za kredit je potrebno učešće od 20 odsto.

Građevinska direkcija Srbije prva je krenula sa akcijom beskamatnih pozajmica za učešće u iznosu do 20 odsto vrednosti stana. Od maja prošle godine do sada je realizovano oko 180 ugovora o pozajmici. U ponudi je još oko 250 stanova u naselju "Stepa Stepanović" na Voždovcu i još desetak u naselju "Sunčana strana" u Novom Sadu.

- Imajući u vidu dosadašnje iskustvo u prodaji, od obustavljanja subvencionisanih stambenih kredita građanima najveću prepreku za kupovnu stana predstavljalo je obezbeđivanje najmanje 20 odsto vrednosti na ime učešća za komercijalni stambeni kredit - navode u Direkciji. - Deo ove pozajamice, do 9,1 odsto kupci prvog stana vraćaju iz povraćaja PDV, a preostalih 11 odsto na 10 godina bez kamate.

Prema rečima Nedeljka Malinovića, vlasnika agencije "Legat", i investitori koji su gradili svojim parama, bez kredita, imaju interes da stimulišu kupce. Spremni su da se odreknu dela zarade. Pogotovo u rubnim naseljima, jer im je u neprodatim stanovima zarobljen veliki kapital.

Pravi potez bio bi da NBS vrati obavezno učešće sa 20 na 10 odsto - navodi Malinović. - To bi oživelo tržište.

RAČUNAJU NA POVRAĆAJ PDV

AKO je vrednost stana 80.000 evra, pozajmica Građevinske direkcije Srbije je 16.000 evra. Iz povraćaja PDV kupac Direkciji vraća 7.200 evra, a onda na deset godina još 8.800 evra, pri čemu mesečna rata iznosi 73 evra. Ovaj primer važi za kupce, koji ostvaruju pravo na refundaciju celokupnog iznosa PDV. Za one koji nemaju to pravo od Direkcije mogu da dobiju beskamatnu pozajmicu u iznosu do 11 odsto vrednosti stana, sa rokom otplate do 10 godina, bez kamate i dodatnih troškova oko realizacije zajma, što je takođe mesečna rata od 73 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar