Kupce stanova varaju po drugi put?

Na jednu od najvećih afera sa stanovima još nije stavljena tačka, tvrde prevareni kupci "Stankoma" i "Delta legala", koji nisu pristali na vansudsko poravnanje sa ovim firmama u stečaju. Naime, Goran Mišeljić, jedan od građana koji je pre deset godina platio nekretninu u izgradnji u Filmskom gradu uveren je da i novi investitor nastavlja duplu prodaju kvadrata.

Kupci nekretnina od firmi "Stankom" i "Delta legal", posle decenije čekanja, dobili su pre dva dana ključeve stanova u Ulici kneza Višeslava 124, koje su davno pazarili. Reč je o onim građanima koji su, nakon pokretanja stečajnog postupka ovih firmi, pristali na program vansudskog poravnanja.

Oni koji nisu postigli dogovor sa firmama u stečaju, uvereni su da i dalje trpe nepravdu. Jedan od njih je i Goran Mišeljić, koji tvrdi da novi investitor nastavlja stopama svojih prethodnika.

- Stan sam pazario od "Delta legala" 2006. godine, isplatio ga u celosti, i to 40.400 evra. Ugovor o kupoprodaji je još tada overen u opštinskom sudu, a osim toga imam i memorandum "Stankoma" da nekretninu mogu da uknjižim - objašnjava nam Mišeljić. - Nisam započeo proces vansudskog poravnanja, jer su moji papiri potpuno čisti. Kada je 2013. nastavljena izgradnja stanova, predstavnik firme "Pepo gradnja", dakle investitor, rekao mi je da me čeka moja nekretnina u drugoj lameli, na trećem spratu.

Mišeljić kaže da je redovno obilazio gradilište, proveravao kako teku radovi i bio uveren da će ovog puta sve biti kako treba.

- Početkom godine mi je, međutim, jedan od inženjera zgrade rekao da je stan u koji je trebalo da se uselim prodat nekom drugom, i to u novembru 2015. godine - obajašnjava prevareni kupac. - Saznao sam da je nekretninu prodao investitor, odnosno firma "Pepo gradnja", jer je njemu preduzeće "Stankom" dugovalo neke kvadrate, pa su mu ustupili moj stan, koji je on kasnije otuđio. To znači da su oni, posle čitave ove ujdurme, godina agonije, pravne borbe i čekanja, nastavili da prodaju stanove koji su već jednom prodati!

Stečajna upravnica "Stan­koma", An­­drijana Živa­nović, kaže da nije upo­­znata sa konkretnim slučajem, ali da je poravnanje između poverilaca, odnosno kupaca i firmi u stečaju, zaključeno pod određenim uslovima.

- Dakle, građani koji uopšte nisu prijavili potraživanja u postupku stečaja koji se vodi nad "Delta legalom", kao i oni čija su potraživanja osporena, nisu mogli biti obuhvaćeni programom o poravnanju, jer nemaju status poverilaca stečajnog dužnika - objašnjava Živanovićeva. - Poverioci su se sami izjašnjavali da li žele da uđu u ovaj program ili ne.

Prema njenim rečima, nekoliko njih je odustalo od programa, jer su kupci "Delta legala" morali da doplate cenu kvadrata, kako bi se ta cena izjednačila sa onom po kojoj je "Stankom" prodavao stanove, a poverioci bili dovedeni u isti položaj.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar