Krediti za stanove, kupiš jedan platiš dva?

Banke se utrkuju u tome koja će da ponudi bolje uslove za stambeni kredit – nude se kamate manje od tri odsto godišnje, što je najniža cena tih zajmova u poslednjih 20 godina. Međutim, sve je više građana koji ne mogu da vraćaju stambene kredite, a banke o tome nerado govore. Pitanje je ko u Srbiji može da kupi stan i da li se otplaćivanjem kredita zapravo kupuju dva stana – jedan sebi, drugi banci.

Za 55 kvadratnih metara u centru Beograda ili 90 kvadratnih metara na periferiji, graditelji kažu da je potrebno 208 prosečnih godišnjih plata. U Pančevu je cena kvadratnog metra do 1.000 evra, a u predgradnji su cene niže i za 20 odsto.

"Sigurno imam jedno petnaestak Beograđana koji su kupili stanove. Razlog je poznat, blizu smo, komunikacija je dobra, kupi se stan jeftinije", kaže Dragan Milenković "Milenković gradnja" iz Pančeva.

Neke banke su prošle godine odobrile i 40 odsto više stambenih kredita nego u 2015. godini.

"Razlog su upravo povoljniji uslovi u odnosu na uslove od pre nekoliko godina, kako zbog niske kamatne stope tako i zbog povoljnije cene nekretnina u odnosu na prethodne godine", kaže Jelena Ivanović iz "Komercijalne banke".

Međutim, većina zaposlenih platom ne može da garantuje otplatu stambenog kredita i tako iskoristi pogodnost koju trenutno nude banke. Razlozi su različiti: gubitak posla, sve teži put do novog radnog mesta, ali i bolesti i godine starosti.

"Plate ne prate kurs evra i ljudi, ako nemaju mogućnost da deo novca dobiju na taj način što će prodati neku drugu manju nekretninu na nekom drugom mestu, pa da tim delimično finansiraju nekretninu koju kupuju, moraju da naprave finansijsku konstrukciju kako će to izgledati za 20, 30 godina, kada kredit treba da se isplati", kaže Aleksandar Jugović iz Agencije za nekretnine "Euroren" iz Beograda.

U većini banaka aktivirane su hipoteke, i stanovi su otišli na doboš. O tome koliko je ljudi u 2016. ostalo bez krova nad glavom, nema preciznih podataka, ali je sigurno, kažu izvršitelji, da nema grada u kojem neka banka nije aktivirala bar nekoliko hipoteka.

"S obzirom na to da je početna cena na prvoj prodaji 70 odsto od procenjene tržišne vrednosti, a na drugoj prodaji ne može biti ispod 50 odsto procenjene vrednosti, to je u svakom slučaju povoljna kupovina", objašnjava Svetlana Manić iz Komore javnih izvršitelja.

Trenutno se na portalu "Doboš" oglašava prodaja 1.226 nekretnina. Najviše ih je u Beogradu, pa u Novom Sadu, Nišu i Subotici. Ipak, sudeći po posećenosti tog portala, koji mesečno ima više od 90.000 poseta, ali i po dinamici postavljanja, odnosno uklanjanja oglasa sa portala, može da se zaključi da interesovanje za takvu vrstu prodaje i te kako postoji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar